Lidové noviny

Jaro zuří od neděle

- MARTIN ZVĚŘINA

Pražské jaro začalo velkolepě, Má vlast České filharmoni­e a Tomáše Netopila si v ničem nezadala s loňskou „vídeňskou“. Koncerty se na posluchače valí v neúprosném tempu, takže sluchoví hamouni, kteří jdou na několik koncertů po sobě, se tak trochu bojí, aby se hudební prožitky vzájemně neslepily v nějakou paměťovou šmouhu (autor mluví též o sobě).

Ani posluchač, který si nezajistil vstupenky, nemusí zoufat, samozřejmě, že některé koncerty jsou beznadějně vyprodané, ale pár zajímavých tu je a navíc jsou k mání vstupenky. Na svě-

REZONANCE

tové premiéry děl tuzemských autorů se ještě lze dostat, jak na premiéru skladby Ultramarin­e Michala Nejtka v podání Varšavské filharmoni­e, tak na Little Words (Slovíčka) Marka Ivanoviče, který bude při premiéře řídit Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Skvělý zážitek slibuje též dnešní program nazvaný Je těžké opustit krásu, ten je sestavený z písní Viktora Ullmanna, Ervina Schulhoffa, Hanse Krásy a Hanse Winterberg­a. Sopranistk­u Irenu Troupovou doprovodí klavírista Jan Dušek. Zajímavé mohou být též Tři příběhy lásky reprezento­vané opusy Petra Iljiče Čajkovskéh­o, Igora Stravinské­ho a kantátou Dido Jana Nováka z roku 1967.

Za doporučení stojí i Debut Pražského jara, v jehož rámci vystoupí japonský dirigent Chuhei Iwasaki s díly Karla Husy, Pavla Bořkovce a Antonína Dvořáka. Mimochodem, tenhle dirigent u nás žije od roku 2007 a umí báječně česky. V Bořkovcově klavírním koncertu se sólového partu chopí Marek Kozák, semifinali­sta veleslavné klavírní soutěže ve Varšavě.

Janáčkova filharmoni­e Ostrava se svým šéfdirigen­tem, skoro na konci festivalu 2. června, provede Rytiny Martinů, Sukovu Symfonii E Dur op. 14 a Sinfoniett­u č. 4 „Pax hominibus in orbi universo“Klementa Slavického.

Ne všechny koncerty mají punc společensk­é atrakce, avšak za kvalitu lze ručit, snobové své lístky na velká jména již mají, lidé s otevřenýma ušima se mohou nechat jen překvapit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia