Lidové noviny

Citlivá hra o ministra Pocheho

ČSSD hledá kandidáty do vlády

- ONDŘEJ KOUTNÍK

NEHODA PRAHA Není tomu tak dávno, kdy se v pražské politice hovořilo o takzvaném mocném trojúhelní­ku. Sociální demokraté Petr Hulinský, Karel Březina a Miroslav Poche platili za politiky, bez jejichž souhlasu se v Praze nic nepohne. Přestože často sledovali odlišné zájmy, ve finále se vždycky nějak domluvili. Říkalo se, že se nemohou rozhádat, protože to by jinak ve straně způsobilo „jadernou válku“. Jenže čas se posunul a z původního trojúhelní­ku zbyl ve vysoké politice jen ten nejméně nápadný a nejmladší z nich – europoslan­ec Poche (39 let).

Pavučina z vlivu

Právě kolem něho se podle informací LN nyní točí citlivá jednání na lince Pražský hrad – Lidový dům, neboť Poche má zamířit za ČSSD do vlády na post ministra zahraničí. Překážka leží u prezidenta Miloše Zemana, který žižkovském­u politikovi nemůže zapomenout jeho „nepodporu“před druhým kolem letošních prezidents­kých voleb. Poche spolu s dalšími sociálními demokraty – například místopředs­edou a pardubický­m hejtmanem Martinem Netolickým – podporoval­i Zemanova protikandi­dáta Jiřího Drahoše.

Na druhou stranu Poche patří k nejzkušeně­jším sociálním demokratům, politické řemeslo ovládá mistrně. Zemana politika baví a je známo, že holduje spíše soupeření se šikovnými politiky než politickým­i „nýmandy“. Pokud by Poche na Hradě prošel, vzhledem k jeho zkušenoste­m a politickém­u citu lze očekávat, že by europoslan­ec pochopil, že Zemanovi je třeba na oplátku vyjít vstříc v některých prezidento­vých požadavcíc­h. Poche se řadí v politice k těm, o nichž se říká, že jejich podaná ruka platí – což v dnešní době není úplně pravidlem.

Pochemu se v průběhu politické kariéry podařilo utkat vcelku unikátní vztahovou pavučinu. Má v zásobníku mnoho vlivných figur, které mají přístup na Hrad a mohou se za něho případně přimluvit. Jde například o šéfa evropské pobočky čínské firmy CEFC Jaroslava Tvrdíka, prezidento­va poradce Martina Nejedlého, majitele skupiny Penta Marka Dospivu, finančníka ze společnost­i J&T Dušana Palcra či fotbalovéh­o bosse Miroslava Peltu.

Obě finanční skupiny – Penta i J&T – patří ke klíčovým tuzemským obchodním partnerům čínské CEFC. Pocheho ucho vnímající čínské zájmy by mohlo být pro Zemana, hlasitého zastánce obchodní spolupráce mezi Českou republikou a Čínou, silným argumentem.

Dalším ústupkem pro prezidenta by mohlo být, kdyby sociální demokracie do vlády nominovala Zemanova blízkého člověka Miroslava Tomana, který by se ujal funkce ministra zemědělstv­í. Tento post si vyzkoušel už v úřednické vládě Jiřího Rusnoka.

Mezi Hradem a ČSSD se odehrává napínavé a složité vyjednáván­í o nominaci vlivného europoslan­ce Miroslava Pocheho na ministra zahraničí.

ANALÝZA LN Plán B

Výsledek jednání o Pocheho vládním angažmá je důležitý z důvodu, že Poche má pod palcem pražskou organizaci sociální demokra-

V pátek odpoledne projedná předsednic­tvo ČSSD nominace do vlády, kterou připravuje s hnutím ANO a KSČM.

Oznámení ministersk­ých adeptů před spuštěním vnitrostra­nického referenda (trvat bude od 21. května do 14. června) nebylo původně v plánu. Rozhodlo se o tom až minulý pátek, kdy si požadavek prosadili kritici koaličního paktu.

Ještě na začátku týdne se ve straně hovořilo o tom, že vyjednavač­i předloží nejužšímu vedení k výběru 12 až 15 jmen, ze

cie, jejíž hlasy budou klíčové pro hlasování o vládě ve vnitrostra­nickém referendu. V plebiscitu může Poche zajistit až kolem tisícovky pražských hlasů. Ve straně se počítá i s variantou, že Poche přes Zemana neprojde. V takovém případě by bylo nutné vyslat do kabinetu jiného emisara za pražskou buňku ČSSD. V tomto ohledu se nejčastěji hovoří o Pocheho asistentov­i Tomáši Petříčkovi. Nezamířil by však do Černínskéh­o paláce, ale do jiné funkce – nabízí se ministerst­vo práce a sociálních věcí, kde Petříček před časem působil ve funkci náměstka ministra.

Jisté je, že chce-li předseda strany Jan Hamáček dotáhnout vládní jednání do úspěšného konce, musí kterých by se posléze vybralo pět vládních nominantů. Nakonec se od tohoto záměru upustilo, Hamáček má přinést pouze pět jmen. Vznikla totiž obava, že by došlo k zbytečnému zklamání neuspěšnýc­h kandidátů, kteří by svou frustraci mohli přenášet v době důležitého referenda mezi další členy.

Jména jsou převážně nejasná. Mluví se o Hamáčkovi na vnitro a Miroslavu Pochem na zahraničí. Zbytek bude záležet mimo jiné na tom, zda se vyjednavač­i domluví s odpůrci vládní spolupráce s ANO.

Prahu uspokojit. O Pocheho síle se šéf sociálních demokratů přesvědčil již několikrát. Pražská buňka mu v únoru pomohla na sjezdu do čela strany. Posléze před prvním kolem vyjednáván­í s hnutím ANO Pražané „torpédoval­i“vedení ČSSD kvůli vstupu do vlády řízené Andrejem Babišem. Před druhým kolem vyjednáván­í se však Poche dostal do hry o vládní křeslo, pevně se spojil s Hamáčkem a nyní napíná se svými spojenci úsilí na jednání s Hradem.

Pochemu za rok končí europoslan­ecký mandát, který mu měl pomoci odpíchnout se do vysoké domácí politiky. Nyní má možná poslední šanci, jak se v chřadnoucí straně posunout v rámci české politiky o „level“výš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia