Lidové noviny

Rána navíc a už jsem tu nemusel být

Číšníka, kterého zbila skupina Nizozemců v centru Prahy, propustili z nemocnice. Pro útočníky chce exemplární trest

-

a také lidem, že mu drželi palce a událost jim nebyla lhostejná.

Incident se stal 21. dubna u obchodního centra Quadrio. Číšník skupinu sedmi mužů upozornil na to, že na zahrádce restaurace nemohou popíjet vlastní alkohol. Útočníci ho povalili na zem, začali ho bít pěstmi a kopali do něj. Poté, co zůstal bezvládně ležet na zemi, z místa utekli.

V době útoku měl přestávku

V době, kdy skupinka Nizozemců vyvolala potyčku, měl prý zrovna přestávku. Jakmile ale zahlédl, že je jeho kolega v nesnázích a skupina se s ním pře, neváhal, odhodil cigaretu a přispěchal mu na pomoc.

„Bohužel jsem taková povaha. Celý život sportuji, jsem statnější postavy a vždycky jsem pomáhal,“vzpomínal otec tříletého dítěte s tím, že Nizozemci byli vul- gární a obsluhu slovně napadali. V budoucnu by se v podobné situaci podle svých slov zachoval stejně. „Chtěl jsem prvotně pomoci, byly tam děti, maminky, starší lidé,“vysvětlova­l.

Ze samotného incidentu si toho příliš nepamatuje. Záběry z útoku, které obrazily republiku a později se za ně styděl i nizozemský ministr zahraničí Stef Blok, prý už měl možnost jednou zhlédnout. Vícekrát jej ale už prý vidět nechce.

Ačkoliv dvojice hlavních obviněných během soudního líčení, po němž byli vzati do vazby, projevila lítost a ochotu číšníka finančně odškodnit, svou oběť dosud nekontakto­vali. Miroslav si momentálně ani nedokáže představit, že by se měl s útočníky osobně setkat.

Od soudu by podle něj měli odejít s exemplární­mi tresty, aby prý ostatní turisté věděli, že nemohou páchat zlo na českých občanech.

„Utrpěl velmi závažné poranění (...), v průběhu trestního řízení se bude muset vyúčtovat bolestné, ztížené společensk­é uplatně-

ní. Oni tomu člověku opravdu zničili život,“řekl číšníkův právník Michal Marini s tím, že Miroslav prodělal dvě operace.

Skupinu Nizozemců, z nichž někteří jsou podle médií marockého a íránského původu, zadržela policie o dva dny později na ruzyňském letišti krátce před jejich odletem. Dva útočníci, bratři, kteří číšníkovi uštědřili několik kopanců a ran pěstmi, skončili ve vazbě. Za těžké ublížení na zdraví jim hrozí až desetileté vězení. Tři muži odešli od Obvodního soudu pro Prahu 1 s osmiměsíčn­í podmínkou za výtržnictv­í, zároveň byli na pět let vyhoštěni ze země. Zbylé dva již dříve policie propustila, neboť se prý konflikt snažili mírnit.

 ?? Prodělal v nemocnici dvě operace. Na mobilu ukazuje, jak dopadlo po rvačce jeho oko. FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? Číšník Miroslav ROBERT SATTLER
Prodělal v nemocnici dvě operace. Na mobilu ukazuje, jak dopadlo po rvačce jeho oko. FOTO MAFRA - PETR TOPIČ Číšník Miroslav ROBERT SATTLER

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia