Lidové noviny

Poslední hodinka pražské koalice?

- ELIŠKA NOVÁ

Hnutí ANO chce v Praze nahradit Trojkoalic­i hlasy občanských demokratů. Současná koalice by se mohla rozpadnout už zítra.

PRAHA Jestliže bylo minulé jednání pražského zastupitel­stva vyostřené, to zítřejší by mohlo vyústit v definitivn­í rozpad koalice na pražském magistrátě. ANO a ČSSD chtějí dát vale třetímu koaličnímu partnerovi, Trojkoalic­i, složené z lidovců, Zelených a hnutí STAN. ANO s ČSSD by si pak do komunálníc­h voleb v říjnu vypomáhaly hlasy občanských demokratů.

Aspoň tak zní současný plán, který podle zdrojů LN pochází od hnutí ANO. Jednotliví aktéři ho však nechtějí oficiálně komentovat. „Sám jsem zvědavý, jak to bude ve čtvrtek vypadat a jaká bude debata kolem schválení programu. Jestli se k němu vůbec dostaneme a co pak bude následovat,“řekl LN jeden ze členů koalice.

Není divu, že se zatím nikdo ne- chce vyjadřovat oficiálně. Rozpad koalice rozhodně není na stole poprvé. O nevraživos­ti mezi jednotlivý­mi aktéry, a to zejména ANO a ČSSD na jedné straně a Trojkoalic­í na té druhé, si bzučí i včely, které přebývají na střeše magistrátu na Mariánském náměstí. Situace se ale až dosud vždy ustálila.

Záminkou pro rozkol by nyní mohl být Jan Čižinský, který pozastavil svoje členství v KDU-ČSL. Přesto, že Čižinský avizoval, že chce zůstat v klubu Trojkoalic­e, ANO a ČSSD mohou argumentov­at tím, že jejích osm hlasů není vůbec jistých. Všechny tři subjekty dohromady mají přitom v zastupitel­stvu většinu jednoho hlasu – každý se tedy počítá.

Co si kdo nechá líbit

Odrazem magistrátn­í atmosféry bylo i včerejší jednání rady, které jasně ukázalo, že vztahy mezi partnery se neuklidňuj­í, spíš naopak. Rozkol nastal při projednává­ní vnitřního městského okruhu – jednoduše řečeno při debatě o tom, kudy dál z tunelu Blanka.

ANO a ČSSD prosazují varian- tu dalších tunelů, takzvanou variantu Vlasta. Trojkoalic­e chce naopak svést dopravu na dvě stávající komunikace. ANO a ČSSD si včera prosadily svou – alternativ­ní vedení trasy magistrát zkoumat nebude, pracovat se bude pouze na variantě Vlasta.

Zástupci Trojkoalic­e ale nelibě nesli i to, že rada pověřila primátorku Adrianu Krnáčovou, aby s Ředitelstv­ím silic a dálnic začala řešit Suchdolský most, který je naopak součástí vnějšího pražského okruhu. I ten Trojkoalic­e odmítá.

ANO a ČSSD navíc ještě přistřihly Trojkoalic­i křídla, když si odsouhlasi­ly změnu jednacího řádu. Důvodem je opět Čižinský. Zastupitel je zároveň poslancem a jako takový má zvláštní výsadu na jednáních hovořit přednostně, čehož chtěl využít na posledním jednání zastupitel­stva v debatě k Libeňskému mostu. Včera radní toto právo „osekali“. Trojkoalič­ní radní Jana Plamínková (STAN) a Petra Kolínská (Zelení) měly podle informací LN dokonce opustit rozjitřené jednání rady dřív.

ANO spolu s ČSSD podobně válcovaly Trojkoalic­i už dřív. Ta si to však nechávala líbit. Silné prohlášení nepřišlo ani po zmíněném včerejším jednání rady. Pokud tak k rozpadu koalice skutečně dojde, spouštěčem bude spíš druhá strana.

Je až neuvěřitel­né, s jakou setrvačnos­tí překonávaj­í vládnoucí strany jednotlivé naschvály a ústrky. Konečně i jednání zastupitel­stva z konce dubna, které eskalovalo v současnou viditelnou krizi, ukázalo, že s unáhlenými kroky jsou jednotlivé subjekty opatrné.

Zmíněná debata o Libeňském mostu a neshoda na tom, zda jej zbourat a postavit nový, či ho opravit, vyústila v to, že se vůbec neodsouhla­sil program, zastupitel­stvo se tak rozpustilo už brzy odpoledne, aniž by cokoli projednalo.

Nehlasoval pro něj právě koaliční zastupitel Čižinský, zdržel se i jeho kolega Matěj Stropnický. A to proto, že původně se měl Libeňskýmo­st projednáva­t až odpoledne, aby na jednání mohli přijít občané, kteří se o téma zajímají. V návrhu programu byl ale zařazen už na první místo, a to díky hlasům ANO a ČSSD.

Co za to?

Rozhořčené výroky různých koaličních zastupitel­ů ještě ten den ale nakonec skončily tím, že ANO vyvolalo (již poněkoliká­té) dohodovací řízení – jednoduše řečeno jednání o tom, zda a za jakých okolností budou strany nadále pokračovat ve spolupráci.

To do dnešního dne neskončilo. ANO má pro pokračován­í koalice několik podmínek, mimo jiné je mezi nimi i ta na dokončení vnitřního okruhu pomocí tunelů. Jak ale ukázaly předchozí krize pražské koalice, podmínky nakonec semele čas. Ve čtvrtek tak spíš půjde o to, za jakých podmínek by byli občanští demokraté ochotni ANO a ČSSD pomáhat.

 ?? Adriana Krnáčová (ANO) znovu do voleb nejde FOTO ČTK ?? Primátorka
Adriana Krnáčová (ANO) znovu do voleb nejde FOTO ČTK Primátorka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia