Lidové noviny

Zeman chce opět navštívit Čínu

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman by měl na podzim opět navštívit Čínu. Do Šanghajemá letět především na mezinárodn­í veletrh věnovaný dovozu do Číny. Konat se bude v první polovině listopadu. Detaily cesty Pražský hrad teprve chystá, do programu bude chtít včlenit i jednání s politickým­i představit­eli Číny nebo Šanghaje.

Zeman by měl také letos navštívit Izrael, v Praze naopak přivítá indického prezidenta. Květnová cesta francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona byla zatím odložena.

Agentura CzechTrade veletrh China Internatio­nal Import Expo 2018 představuj­e jako jednu z nejvýznamn­ějších ekonomický­ch událostí tohoto roku v Číně. Pokrývat bude širokou škálu výrobků ve strojírens­kém průmyslu. „Jedná se o jedinečnou příležitos­t pro prezentaci zahraniční­ch společnost­í a jejich produktů na trhu druhé největší ekonomiky světa,“láká na účast na veletrhu CzechTrade.

Zeman bude pravděpodo­bně chtít svou účastí české firmy podpořit. Veletrh se bude konat 5. až 10. listopadu v Národním výstavním a kongresové­m centru v Šanghaji. Účast podle webu akce přislíbilo třeba několik zemí z Latinské Ameriky nebo firmy z evropských zemí. Přesný program cesty Zemana bude teprve hradní kancelář připravova­t. Snažit se podle informací ČTK bude i o uspořádání politickýc­h schůzek, prezidenta by také mohla doprovodit podnikatel­ská delegace.

Zeman byl v Číně během svého dosavadníh­o působení v pozici prezidenta třikrát, dvakrát na oficiální a jednou na pracovní návštěvě. S čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem se setkal také při jeho návštěvě v Praze.

Plánuje se i Izrael a Maďarsko

Zeman je znám svou obhajobou hospodářsk­é spolupráce s Čínou, účastnil se i podpisu několika smluv mezi čínskými a českými firmami. Jejich hodnotu v minulosti odhadoval na desítky miliard korun, podle expertů se ale dosud velkou část z nich nepodařilo dokončit. Investice v ČR slibovala především společnost CEFC, její- hož šéfa Jie Ťien-minga Zeman jmenoval svým poradcem. Firma se ocitla v potížích poté, co vyšlo najevo, že Jie je čínskými úřady vyšetřován pro podezření z ekonomické kriminalit­y. Finanční vstup do CEFC poté oznámil čínský státní konglomerá­t CITIC Group.

Zeman by měl letos také navštívit Izrael, kam ho pozval izraelský prezident Reuven Rivlin. Cesta by se měla konat na konci roku, pravděpodo­bně v prosinci. Do Prahy za českým prezidente­m naopak přijede jeho indický kolega Rám Náth Kóvind.

Prezident by mohl zavítat také do Maďarska, a to v rámci setkání hlav států visegrádsk­é čtyřky. Objevit by se mohl i na dalších tradičních akcích, kam během svého prvního mandátu jezdíval. Nejde o státní, ale pracovní návštěvy, kam je zván z titulu své funkce.

V červenci proběhne v Bruselu další summit lídrů členských zemí Severoatla­ntické aliance, v září pak Valné shromážděn­í OSN v New Yorku. Pozvánku Zeman podle všeho dostane i na summit iniciativy Trojmoří v Rumunsku. bh,čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia