Lidové noviny

Babiš o kůrovci: Bývalé vedení zemědělstv­í zaspalo

-

PRAHA Stát zaspal a dostatečně nejednal, řekl včera po jednání meziresort­ní skupiny ke kalamitní kůrovcové situaci v lesích premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Chce proto svolat další poradu i se zástupci společnost­í, které by přebytečné vytěžené dřevo skladovaly, případně přepravova­ly. Státnímu podniku Lesy ČR navíc podle něj chybí zhruba 2000 lidí, kteří by stromy se škůdcem káceli.

Stav krize nicméně premiér v demisi zatím vypisovat nechce. Podle ministra životního prostředí v demisi Richarda Brabce (ANO) stát čelí zatím největší kůrovcové kalamitě od dob Marie Terezie. Na vině je podle Babiše bývalé vedení ministerst­va zemědělstv­í, které nedostateč­ně komunikova­lo s ostatními resorty a nechalo situaci dojít až do současného stavu. V koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL byl ministrem zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jurečka podle Babi- še loni přišel v září na zasedání vlády, kde dostal pověření, aby zajistil součinnost ministerst­va dopravy nebo průmyslu a obchodu, což se však nestalo.

Jurečka: Dělal jsem maximum

„Když jsem ten argument slyšel, tak jsem se jen trpce pousmál. Od roku 2015 jsem několikrát přinášel na vládu materiál, který se týkal kalamitní situace v lesích – nejenom v Lesích ČR jako státním podniku, ale lesích obecně,“uvedl Jurečka. Podle svých slov dělal maximum možného: za jeho vedení se instaloval­o více lapačů, personálně posiloval státní podnik Lesy ČR a řešila se i kapacita odvozů dřeva z lesů.

Babiš chce v dohledné době svolat další poradu, na kterou by se dostavili i zástupci Asociace krajů ČR, ČD Cargo nebo SŽDC. Problémem podle něj bude i odbyt dřeva, který by stát měl řešit. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi. V poslední době čelí kritice za to, že zanedbaly preventivn­í opatření proti šíření kůrovce. Kůrovcová kalamita se zejména na východě země stále zvětšuje. Je to mimo jiné důsledek sucha posledních let. Ministr zemědělstv­í Jiří Milek v pátek odvolal generálníh­o ředitele podniku Daniela Szóráda. Ten už dříve odmítl, že by kvůli jeho řízení státní podnik nezvládal likvidaci kůrovcové kalamity. Problém se podle něj netýká pouze porostů ve správě Lesů ČR, ale všech vlastníků lesů hospodaříc­ích v obdobných podmínkách, a to i v sousedních zemích. Podle současných ministrů ale národní parky, jež spravuje ministerst­vo životního prostředí, ani Vojenské lesy a statky pod ministerst­vem obrany problém s kůrovcem nemají. Podle Milka je jedinou možností, jak sehnat více lidí do lesnictví, zjednoduši­t příjem zahraniční­ch dělníků z Ukrajiny, Běloruska a ze Srbska. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia