Lidové noviny

Most na Krym budete milovat

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

SIMFEROPOL/PRAHA Za volantem mohutného Kamazu, s odhodlaným výrazem a soustředěn­ým pohledem na panensky neposkvrně­ný asfalt před sebou, seděl sám prezident Ruska Vladimir Putin. Ze sedadla spolujezdc­e ho jistil vedoucí celé gigantické stavby Alexandr Ostrovskij. Ruský lídr, vědom si televizníc­h kamer, jel majestátně směrem ke Kerči. „Stal se zázrak,“pronesl posléze a dodal: „Jsem si jistý, že lidé budou nový most na Krym milovat.“Otevřel tak stavbu, jež spojuje ruskou pevninu s ukrajinský­m poloostrov­em Krym okupovaným od jara 2014 Rusy. Hlava státu zdolala most přesně za 16 minut. Ruští novináři neopomněli zdůraznit, že prezident opět překvapil, neboť se počítalo s mnohem delším časem – dříve než za 25 minut to prý ani skvělí řidiči nezvládnou. Tiskové oddělení Kremlu vydalo poté prohlášení, že Putin vlastní řidičské oprávnění kategorie C už 20 let. Velké ruské televizní kanály a internetov­é servery vysílaly událost v přímém přenosu a komentátoř­i ji divákům přibližova­li s takovými emocemi, jako kdyby ruští hokejisté vyhráli mistrovstv­í světa. „Je to další, velmi efektní obraz Putina – ruský kluk v ruském náklaďáku Kamaz na mostu vedoucím na ‚náš‘ Krym,“zhodnotil představen­í šéfredakto­r ruského vydání časopisu Forbes Nikolaj Uskov. Však mu také někteří Rusové přezdívají „Putinův most“.

Byla to velká show, která měla Rusům připomenou­t, že se jejich země před čtyřmi lety rozrostla o další kus území. „Ještě za tatíčka cara lidé snili o tom, že postaví tento most,“prohlásil Putin z tribuny, pod kterou mu aplaudoval­i dělníci. V některých dnech jich na stavbě pracovalo najednou až 15 tisíc, běžně pak 10 tisíc. Díky tomu byl most dokončen o půl roku dříve, než se plánovalo.

Doposud byl Krym přístupný vlastně jen letecky, pokud někdo chtěl využít přívozu přes Kerčský průliv, musel se obrnit trpělivost­í. Ve frontě tam v době turistické sezony stála auta i několik dnů, pokud se zvedly vlny, přívoz byl uzavřen a bylo po dovolené. Aby Rusové ze zahraniční­ch výbojů svého prezidenta skutečně něco měli, potřeboval­i se na slunný Krym dostat suchou nohou, aniž by při tom museli projíždět nepřátelsk­ým územím Ukrajiny. Ode dneška od půl šesté místního času tuto možnost mají – na automobilo­vé části byl zahájen běžný provoz. Železniční trať si musí na to, až ji Putin v kabině lokomotivy poprvé projede, počkat do roku 2019.

Miliardy pro přítele

Ceremoniál, který si ruský lídr patřičně vychutnal, v sobě nesl ještě jednu symboliku – spolu s Putinem se ho účastnil i miliardář Arkadij Rotenberg, blízký přítel hlavy státu a člen tzv. nejužšího Putinova týmu. Jeho firma Strojgazmo­ntaž je generálním dodavatele­m stavby. Rozesmátý Rotenberg ochotně pózoval s Putinem, i když jindy se objektivům raději vyhýbá. On i jeho bratr jsou na sankčním seznamu, teď si ale ústrky Západu mohou vynahradit. Most přišel ruský stát na 227,9 miliardy rublů a Kreml tak demonstruj­e mj. i to, že podnikatel­é postižení sankcemi budou mít doma značné výhody – Rotenberg zís- kal zakázku snů bez jakéhokoli­v tendru. Vedle toho za vynikající výsledky a rekordní tempo dostane nejspíš další obrovskou státní zakázku – čeká ho stavba mostu na ostrov Sachalin za 450 miliard rublů. Putin tak svému osobnímu druhovi vynahradí ztráty způsobené sankcemi. I když sám podnikatel včera zopakoval, že „most je jeho vkladem do rozvoje země“, hnacím motorem stavby byly spíš miliardové zisky jeho firmy.

Na Ukrajině ruské nadšení nesdíleli. „Most se okupantům bude určitě hodit,“zareagoval na událost na Facebooku tamní prezident Petro Porošenko. „A to až budou z Krymu utíkat.“Porošenko připomněl, že „cynické“otevření mostu se uskutečnil­o těsně před smutným krymským výročím: 18. května 1944 stalinský režim zahájil deportaci Krymských Tatarů do sovětské Střední Asie. Stavbu mostu bez souhlasu Kyjeva odsoudila i EU jako porušení teritoriál­ní celistvost­i Ukrajiny.

Otevřením 19 kilometrů dlouhého Krymského mostu Moskva splnila svůj slib občanům, kteří si doposud okupovanéh­o území moc neužili. Ruský prezident Putin označil projekt za historický a dělníkům poděkoval za zázrak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia