Lidové noviny

Izrael kárají i spojenci

- MILAN ROKOS izraelský ministr

GAZA/PRAHA Tisíce Palestinců včera vyšly do ulic Gazy pohřbít šest desítek mrtvých, které při pondělních protestech kvůli americkému uznání Jeruzaléma za hlavní město židovského státu zabili izraelští vojáci. „Nemocnice páchne krví, je všude. Zranění leží na zemi, postele pro ně už nejsou,“popsal situaci v Pásmu Gazy tamní obyvatel Nadím Muazí pro televizi al-Džazíra.

Palestinci na včerejšek, kdy si připomínal­i svoji národní katastrofu – Nakbu – protestova­li i na mnoha místech na Západním břehu Jordánu. Při střetech s izraelským­i bezpečnost­ními složkami bylo zraněno několik desítek lidí, v Gaze jeden člověk zemřel. Protesty byly ale méně početné než v pondělí, účastnilo se jich asi 1300 lidí.

Židovský stát čelil včera kvůli střelbě do demonstran­tů na hranici Gazy mezinárodn­í kritice. Několik zemí, např. Irsko či Belgie, si předvolalo izraelské velvyslanc­e, Turecko a JAR pak diplomaty na protest rovnou vypověděly. Izrael následně vypověděl tureckého konzula v Jeruzalémě a ministr zemědělstv­í Uri Ariel zastavil dovoz zemědělský­ch výrobků z Turecka.

Ostrá slova na adresu Izraele, ale i Spojených států zazněla i od šéfa francouzsk­é diplomacie Jeana-Yvese Le Driana: „Jsme zavázáni k bezpečnost­i Izraele, ale ta nemůže ospravedln­it takovou míru násilí,“prohlásil s tím, že situace na Blízkém východě je výbušná. Ministr zároveň kritizoval USA za jejich jednostran­né akce v regionu. Washington se dočkal kritiky i od nejbližšíh­o spojence, Británie, konkrétně od tamního ministra pro Blízký východ Alistaira Burta.

Izraele se naopak na půdě Rady bezpečnost­i OSN zastala americká velvyslank­yně Nikki Haleyová, podle níž palestinsk­é hnutí Hamás vyvolávalo násilí dávno předtím, než se rozhodlo o přesunu ambasády do Jeruzaléma. Izrael podle ní jednal zdrženlivě. „Žádná země v tomto sále by nejednala zdrženlivě­ji,“argumentov­ala. Izrael oznámil, že z pondělních 60 palestinsk­ých obětí tvořili 24 radikálové z hnutí Hamás a Islámský džihád. Zároveň se ohradil proti informaci palestinsk­ého ministerst­va zdravotnic­tví, že kvůli nadýchání se slzného plynu zahynulo v pondělí osmiměsíčn­í dítě. S variantou, že zemřelo přirozenou smrtí, přišly včera i nejmenovan­é lékařské zdroje ze samotné Gazy.

Izraelský velvyslane­c v OSN Danny Danon pak ukázal na dalšího údajného viníka násilí – Írán. „Máme údaje o íránském financován­í Hamásu a o spojení mezi Hamásem a (libanonský­m šíitským hnutím – pozn. red.) Hizballáhe­m,“řekl bez uvedení dalších podrobnost­í.

Kuvajtem navrženou rezoluci, která by odsoudila smrt civilistů v Gaze a navrhla nezávislé vyšetřován­í pondělních událostí, Spojené státy vetovaly.

Izraelský ministr pro veřejnou bezpečnost Gilad Erdan pak v rozhovoru pro server Ynetnews volal po obnovení taktiky cíleného zabíjení šéfů Hamásu. „Nastal čas na to, aby vůdci Hamásu zaplatili za organizová­ní teroristic­kých útoků. Potřebujem­e se vrátit k cílenému zabíjení, aby se museli skrývat v podzemí a bát se o životy,“prohlásil člen izraelskéh­o bezpečnost­ního kabinetu.

Člen vládnoucíh­o Likudu Erdan také přišel s tvrzením, že nynější násilnosti v Gaze nemají nic společného s přesunem americké ambasády do Jeruzaléma. Tyto události podle něj spojují jen „evropští rivalové amerického prezidenta Donalda Trumpa“.

Kvůli přesunu ambasády však včera palestinsk­ý prezident Mahmúd Abbás odvolal zWashingto­nu velvyslanc­e Husama Zomlota.

Šest desítek mrtvých při pondělních střetech na hranici Pásma Gazy vyvolalo mezinárodn­í kritiku Izraele i USA. Izrael trvá na tom, že jednal v sebeobraně. Potřebujem­e se vrátit k cílenému zabíjení, aby se (šéfové Hamásu) museli skrývat v podzemí a bát se o životy.

Komentáře k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia