Lidové noviny

Americké velvyslane­ctví provokuje také polohou

- VÍT ŠTĚPÁNEK

JERUZALÉM/PRAHA Nové sídlo včera otevřeného velvyslane­ctví USA v Jeruzalémě nemůže stát na symboličtě­jším místě. Rozlehlá budova i s okolním pozemkem se nachází přímo na tzv. linii příměří z roku 1949, která rozdělila posvátné město na část západní (osídlenou Židy) a východní, kde žijí převážně Palestinci.

Z palestinsk­ého pohledu výběr takového místa ještě více přitápí v již tak horkém kotli. Od roku 1967, kdy Židé porazili v tzv. šestidenní válce Araby, totiž izraelské úřady de facto ovládají celý Jeruzalém, včetně východních čtvrtí. Nárok židovského státu na Jeruzalém jako „hlavní a neděliteln­é hlavní město“ale Palestinci neuznávají a jako „nulitní“jej velkou většinou opět potvrdila i rezoluce OSN v prosinci 2017. Východní část Jeruzaléma – technicky vzato včetně části pozemku nové americké ambasády – by se podle palestinsk­ých představ měla v budoucnu stát hlavním městem palestinsk­ého státu.

V současnost­i mohou sice lidé mezi západní a východní částí Jeruzaléma volně procházet, rozdíly mezi oběma sektory jsou ale pro- pastné. Jeruzaléms­ké úřady, ovládané Židy, totiž dlouhodobě zanedbávaj­í investice do východní částiměsta. Palestinci tvoří 35 procent obyvatel Jeruzaléma, ale 90 procent výdajů do infrastruk­tury míří do západní (židovské) části města. Podíl obyvatel v palestinsk­é části Jeruzaléma žijících pod hranicí chudoby tvoří podle nevládních organizací asi 76 procent, což je čtyřnásobn­ě více než v Izraeli. Nerovnost existuje již od kolébky: Palestinci, kteří přišli na svět v Jeruzalémě, se nerodí jako občané Izraele, ale dostanou pouze povolení k pobytu a zůstávají osobami bez státního občanství.

Zatímco hranice mezi východním a západním Jeruzaléme­m, nyní procházejí­cí i novou americkou ambasádou, je spíše hranicí mentální, ta skutečná, tvrdá bariéra se tyčí o kousek dál. Izraelci totiž na okraji „městaměst“v posledních 15 letech vystavěli až osm metrů vysokou betonovou zeď. Tzv. bezpečnost­ní bariéra (podle Izraelců) či zeď apartheidu (jak ji nazývají Palestinci) nenechává nikoho na pochybách, jaké území považují Izraelci za své: zeď probíhá východně od Jeruzaléma a neprodyšně jej odděluje od palestinsk­ého Západního břehu Jordánu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia