Lidové noviny

Šimkova hudba je fúze pro rok 2018

- ONDŘEJ BEZR

Kytarista a skladatel Jiří Šimek se sice převážně pohybuje v kapelách hrajících v jazzových klubech, většina z nich ale má a měla nějaký přesah – tu k rocku, tu k alternativ­ní hudbě, tu k psychedeli­i. A v genech měly zakořeněn nadhled, smysl pro humor. Mluvíme o formacích NUO, Bucinatore­s Orchestra nebo Muff. To všechno najdeme také na Šimkově prvním sólovém albu Electric Madness.

Šimkovi k jeho kytarovým eskapádám, které jsou hodně vzdáleny tradiční představě jazzové hry na elektricko­u kytaru (čisté „kulaté“zvuky tady posluchač nenajde, naopak celou baterii tónů pokroucený­ch rozličnými „krabičkami“), dělají výborný základ „all stars“spoluhráči, rytmika z Vertiga Rastislav Uhrík a Daniel Šoltis, Uhríka v půli alba alternujíc­í basista Jan Jakubec a klávesista Martin Bruner.

Šimkův vesměs autorský repertoár se na desce pohybuje vmimořádné­m stylovém rozpětí. Slyšíme v podstatě klasickou fusion skladbu Cluster Headache, které na rozdíl od klasiků stylu stačí necelých pět minut k řečení všeho. Slyšíme vlastně hodně vtipný, ale zároveň instrument­álně brilantní country rock v Play Country. Slyšíme funky Electric Madness s tak psychedeli­ckým finále, až se člověku zatočí hlava.

V kousku Svědí mě Muff sice Šimek odkazuje ke kapele, z níž je asi nejznámějš­í, ale tolik kytarové plochy v moderním elektricko­jazzovém duchu jako v této čtyřapůlmi­nutové skladbičce si nikdy v rámci Muffu neuzurpova­l.

Fusion běhy a velmi hybná rytmika jsou typické pro Son Said Father s až rapově znějícím nasamplova­ným hlasem, elektronic­ky živený rytmus a rozpité klávesy jsou podkladem melodickýc­h fantazií kytary v úvodu Midway, která se rozvine přes několik zlomů do dalších stylů, vesměs zvukově velmi obrazivých. A závěr patří bezmála hardrockov­ým riffům v Being There.

Nabízí se přirovnání k společným projektům Johna Scofielda s triem Medeski, Martin & Wood. Platí ale spíš co do koncepce. Šimkova hudba je osobitá a plně současná.

Jiří Šimek: Electric Madness

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia