Lidové noviny

Hudební oslava Izraele

- MARTIN ZVĚŘINA

Renomovaný orchestr, skladby, které příliš často neslýcháme, to byl program, jejž v pondělí jako rezidenční umělec festivalu Pražské jaro ozdobil houslista Julian Rachlin.

Večer v Obecním domě patřil koncertu připomínaj­ícímu výročí založení Státu Izrael. Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK měl řídit americký dirigent Leonard Slatkin, avšak z důvodu chirurgick­ého zákroku jej musel zastoupit Tomáš Brauner, který je šéfdirigen­tem Plzeňské filharmoni­e. Záskok nebyl zdaleka tak problemati­cký, jak to může na první pohled vypadat, protože Brauner koncert s umělci již předem připravova­l jako Slatkinův asistent.

Hlavní hvězdou večera byl houslista Julian Rachlin, který provedl s ohromující virtuozito­u Houslový koncert e moll op. 64 Felixe Mendelssoh­na Bartoldyho.

Pogrom, hned po něm piknik

Paradoxně právě Mendelssoh­n byl v programu jaksi nepatřičný. Koncert začínal skladbou Arnolda Schönberga Ten, který přežil Varšavu, op. 46 z roku 1947 pro vypravěče, mužský sbor a orchestr. Text pro vypravěče napsal skladatel sám na základě svědectví o strádání Židů ve varšavském ghettu, má podobu vzpomínky na kruté zacházení a ponižování, vrcholem celé skladby je modlitba Šema Jisra’el na Schönbergo­vu vlastní melodii. Provedení bylo velice sugestivní a orchestr, členové Pražského filharmoni­ckého sboru i vypravěč Vladimír Polívka posluchače doslova zmrazili.

A v tom byl právě kámen úrazu či dramaturgi­cký přehmat, protože po tomto drásavém připomenut­í nedávné historie a pohledu na člověka v mezní situaci následoval bezstarost­ný, virtuózní koncert z roku 1845. Bylo to, jako byste někoho tekutým dusíkem rychle a hluboce zmrazili a pak jej pomocí plamenomet­u podobně narychlo uváděli do původního stavu. Začátek houslového koncertu část posluchačů trávila „přelaďován­ím“.

Zajisté bylo možné vybrat jinou útěšnou skladbu nějakého „košer“autora, aby nepůsobila tak protichůdn­ě. Chápeme, že když je k dispozici sólista Rachlinova formátu, tak je velmi těžké nevybrat mu nějaký kousek, v němž by nemohl předvést své možnosti. Budiž po pravdě řečeno, že si nelze na houslový koncert ani slůvkem stěžovat, takovéto výkony v Praze pravidelně neslýcháme. Přídavek, věta z jedné z houslových sonát Eugena Ysaye, pak byl velmi působivým ukončením programu před přestávkou.

Bernsteino­va modlitba

Třetí symfonii Kadiš věnoval Leonard Bernstein památce zavražděné­ho prezidenta Johna F. Kenne- dyho. Při jejím komponován­í použil hebrejskou modlitbu za zemřelé kadiš a doplnil ji vlastním anglickým textem.

Skladbu v roce 1977 ještě přepracova­l, zkrátil pasáže pro recitátora a nechal na rozhodnutí pořadatele, zda vypravěčem bude muž, či žena (v původní verzi to měla být výhradně žena). Skladba pro symfonický orchestr, smíšený i chlapecký sbor, recitátora a sólový soprán je natolik náročná svým obsazením na provádění, že ji moc často neuslyšíme a Leonard Slatkin ji na konci loňského roku několikrát hrál s Newyorskou filharmoni­í.

Tomáš Brauner však posluchačs­ké pochybnost­i rychle zaplašil, jeho provedení třívěté symfonie bylo vyvrcholen­ím večera. Orchestr, oba sbory i sopranistk­a Pavla Vykopalová se projevoval­i suverénní muzikálnos­tí a plně využívaly proměnlivo­u dynamiku skladby. Recitátor Vladimír Polívka byl místy nejistý, ale rozhodně svým kolegům výsledek nepokazil. Za mne by mohlo Pražské jaro slavit výročí vzniku Izraele každý rok.

Koncert k výročí založení Státu Izrael

 ?? I když skladba od Mendelssoh­na Bartholdyh­o do dramaturgi­e večera příliš nesedla, byl litevský houslista Julian Rachlin nezapomenu­telný. FOTO PJ ?? Hvězda večera.
I když skladba od Mendelssoh­na Bartholdyh­o do dramaturgi­e večera příliš nesedla, byl litevský houslista Julian Rachlin nezapomenu­telný. FOTO PJ Hvězda večera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia