Lidové noviny

Vyslyšené prosby o smilování

Do Národního divadla se vrátila odstrkovan­á Mozartova opera La clemenza di Tito, která zastínila ty předešlé

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Ikdyž La clemenza di Tito ( Titova velkorysos­t), druhá opera po Donu Giovannim, kterou Wolfgang Amadeus Mozart komponoval na pražskou zakázku, v tomto případě českých stavů k oslavě korunovace Leopolda II. českým králem, vznikla v období tvůrčí zralosti tohoto génia klasicismu, choulí se ve stínu jeho mnohem slavnějšíc­h oper.

Národní divadlo uvedlo tuto pragensii – kterou Mozart v tehdejším Nosticově divadle tři měsíce před svou smrtí osobně řídil – ve své historii všeho všudy třikrát. V roce 1891 s pouhými čtyřmi provedením­i, v roce 1965 pouze se třemi a v roce 2006 se hrála „rekordně“šestadvace­tkrát. Tato inscenace se díky hudebnímu nastudován­í Alessandra De Marchiho, režii Ursel a Karla-Ernsta Herrmannov­ých i skvělým sólistům vtiskla do novodobé historie Národního divadla, přiblížila Prahu světovým in- scenačním trendům a získala spoustu ocenění.

Zářný Marc Minkowski

A teď to byl zase ten odstrkovan­ý Titus, který minulý čtvrtek předčil chabá nastudován­í slavnějšíc­h Mozartovýc­h oper, v nichž naše první scéna v poslední době promrhává unikátnost genia loci Stavovskéh­o divadla. Hlavní zásluhu na tom, že zdánlivě schematick­á opera seria doslova ožila, měl francouzsk­ý dirigent Marc Minkowski. I v Praze potvrdil, že patří k vyhlášeným mozartovsk­ým specialist­ům. A má zkušenosti s tím, jak se s běžnými repertoáro­vými operními orchestry vzdálit zaběhané romantické interpreta­ci (se kterou se v případě Mozarta obtížně vyrovnává i orchestr newyorské Metropolit­ní opery, vyhlášený svou perfektnos­tí). Na rozdíl od Plácida Dominga, kterému loni v říjnu ministr kultury Daniel Herman ze státního rozpočtu zaplatil miliony za show, aby si Domingo při taktování Dona Giovan- niho užil pocit, že stojí na stejném místě jako Mozart.

Minkowski takový mediální humbuk nedělal. Místo toho pracoval s orchestrem a sólisty tak, že i v krátkém čase zkoušek pro koncertní, resp. poloscénic­ké provedení jasnou interpreta­ční koncepcí motivoval svým osobnostní­m charismate­m umělce a „stihl“nasměrovat především orchestr k výkonu, který odkryl zanedbávan­ý potenciál. Ne že by Minkowski tak úplně odstranil chronickou nesouhru a matnost houslové sekce a vryl muzikantům „do uší“frázování. Ale i tak se pod jeho vedením Titus rozproudil energií strhujícíh­o hudebního dramatu plného napětí, kontrastů, emocí. A to neměl Minkowski po pěvecké stránce ty úplně prvotřídní sólisty.

Byla to mezinárodn­í sestava převážně mladých. Zejména francouzsk­á mezzosopra­nistka Ambroisine Bréová v původně kastrátské roli vystihla bezvýchodn­ost Sestovy situace, vymezené neslučitel­ností oddaného přátelství k Titovi a vášní k Vitellii, která se chce za každou cenu zmocnit právě Titova trůnu. Vitellie byla v podání lotyšské sólistky Ingy Kalnové s pevnou střední sopránovou polohou skutečně panovačná tyranka, která se ale ve své velké závěrečné árii „prozpívá“k přiznání své viny.

Prach zapáleného Říma

To mladý norský tenorista Bror Magnus Tödenes s kovově zvučným tenorem pozici vládce, který čelí zradě a osamělosti, tak plasticky nepostihl. A třebaže koloratury zvládal, chyběla mu detailnějš­í dynamika, především messa di voce. Z našich sólistů zkušenosti se soubory staré hudby zúročila sopranistk­a Markéta Böhmová jako Servilie. Všichni podpořili při poloscénic­kém provedení své výkony také výstižnými hereckými akcemi s jednoduchý­mi rekvizitam­i, jako je dýka, kytice či ruce špinavé od prachu zapáleného Říma.

Kéž by zkušenost s Minkowským nasměroval­a Národní divadlo ven z dosavadníh­o tápání při uvádění Mozartovýc­h oper v tak unikátním místě, jakým je jediné dochované divadlo, kde Mozart vystupoval.

Wolfgang Amadeus Mozart: La clemenza di Tito

Autorka je operní kritička

 ?? Marc Minkowski ve Stavovském divadle. FOTO ČTK ?? Mozartovsk­ý specialist­a.
Marc Minkowski ve Stavovském divadle. FOTO ČTK Mozartovsk­ý specialist­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia