Lidové noviny

Největší Stalinova chyba

-

Otázka do televizní soutěže „Kde domov můj?“: Kterou Stalinovu direktivu Češi nadšeně vyplnili a dodnes jsou na to hrdí? – Odpovědět není obtížné: Přece tu, že je nutné podpořit vznik židovského státu v Palestině. Nešlo jen o hlasování v OSN, ale především o tajné dodávky zbraní, zasílané od března 1948 palestinsk­ým Židům. „Bez českoslove­nských zbraní by Izrael nevznikl,“řekl první izraelský premiér David Ben Gurion.

Stalin se dopustil fatální chyby: Izrael se nestal spojencem sovětského bloku, jak se předpoklád­alo v Kremlu, ale naopak úhlavního nepřítele, Spojených států. Když si to v Moskvě uvědomili, poslali do Prahy direktivu, aby začala vyzbrojova­t pro změnu zase nepřátele Izraele, zejména Egypt a Sýrii. Na to dnes již tak hrdí nejsme.

Po sedmdesáti letech je třeba se ptát, zda bychom se za svou podporu vzniku židovského státu neměli spíše stydět. Protože s naší pomocí vzniklmili­tantní stát, který destabiliz­uje celý region. Stát, který ani za sedmdesát let své existence nenašel modus vivendi se svými nejbližším­i sousedy. Stát, který se nerozpakuj­e postřílet šest desítek neozbroje- ných demonstran­tů včetně dětí jen proto, že se snaží dostat přes svévolně postavený plot z ostnatého drátu.

Po sedmdesáti letech je třeba se ptát, zda bychom se za svou podporu vzniku židovského státu neměli spíše stydět. Protože s naší pomocí vznikl militantní stát, který destabiliz­uje celý region.

Když jsem před deseti lety v Lidových novinách nadhodil otázku, jak by se Blízký východ vyvíjel, kdyby se Stalin nedopustil své osudové chyby, následoval­a okamžitě zuřivá reakce místní židovské lobby, podle níž každý, kdo kritizuje Izrael nebo uvažuje o negativech jeho vzniku, musí být antisemita. To je samozřejmě absurdní: na toto téma o něco dříve diskutoval­i přední odborníci v prestižním americkém časopise Foreign Policy. A názor, že bez Izraele by na Blízkém východě bylo lépe než s ním, nebyl ojedinělý.

Izraelská politika je kritizovat­elná jako každá jiná, což však u nás bohužel stále neplatí. Představme si, že by Putin nechal postřílet 60 a zranit 3000 neozbrojen­ých Ukrajinců, kteří by se snažili přelézt na Krymu plot, který Rusko prohlásilo za svou státní hranici. To by bylo křiku! Když to udělá Netanjahu, tak se píše o tom, že je to bitva o světové veřejné mínění, a že kdyby Palestinci přelezli ten plot, kterým je Židé ohradili, tak by šli vraždit a loupit.

Střílet do neozbrojen­ých lidí je však neomluvite­lné stejně v Rusku jako v Izraeli nebo kdekoli jinde. Stát, který to provádí, si zaslouží naše nejhlubší opovržení. A to bez ohledu na to, že ho vedou potomci obětí nejhoršího masakru v dějinách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia