Lidové noviny

Marx v tom není nevinně

Ikona komunismu Karl Marx pochybil nejen intelektuá­lně, ale do jisté míry i morálně

-

Nedávno uplynulé výročí narození Karla Marxe vystavilo na odiv znepokojuj­ící proudy evropského intelektuá­lního a politickéh­o života. Asi tím nejhorším byl výstup současného předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který v Trevíru řečnil v rámci odhalení sochy rodáka Marxe se slovy, že zločiny komunismu a miliony mrtvých nelze připisovat Marxovi. Co víc, Marxova socha byla věnována Čínskou lidovou republikou, tedy hlavním geopolitic­kým rivalem a konkurente­m Evropské unie. Bylo by namístě takový dárek odmítnout. Junckerův projev ale odhalil potenciáln­ě nebezpečný jev, který je typický především pro nadále přesvědčen­é marxisty – tedy myšlenku, že autor určité ideje není za žádných okolností zodpovědný za to, co se s jeho idejí po jejím vytvoření děje. Tak by tomu mohlo být pouze ve chvíli, kdyby ony prvotní ideje byly natolik zdeformová­ny, že by již s původní myšlenkou neměly nic společného.

V případě Karla Marxe tak tomu ale nepochybně není. Marx chápal historii jako souboj materiální­ch, ekonomický­ch sil, ze kterého nebylo úniku. Pracující třída čili proletariá­t byl podle Marxe v nevyhnutel­ném konfliktu s buržoazním­i kapitalist­y, který nebyl řešitelný mírovými cestami. Konflikt společensk­ých vrstev byl tedy chápán jako hybná síla historie, která směřovala jediným směrem, jenž nemohl vychýlit ani ten sebecharis­matičtější lídr. Vše, co mohli političtí a intelektuá­lní lídři podle Marxe udělat, bylo onen konflikt a nevyhnutel­nou revoluci urychlit.

Jak víme z historie, násilná revoluce ani náhodou nevyhnutel­ná nebyla. Naopak, západní kapitalism­us postupnými reformami zajistil obyčejným lidem blahobyt do takové míry, o které by se Marxovi ani nesnilo. Obyvatelům Venezuely, Severní Koreje a dalších zemí, které se k Marxově odkazu hlásí, se příliš dobře nedaří. I když se zdá nepochybné, že Marxovi šlo především o zlepšení tristních pracovních podmínek, jak je vnímal v polovině 19. století, je faktem, že vytvořil chybnou teorii, která nejenže nefungoval­a, ale především dala klacek do ruky mnohým autoritářů­m, kteří si se správnou interpreta­cí historie hlavu nedělali. Marxe lze ale především kritizovat za to, že byl ochoten akceptovat dočasné násilí jako cenu za lepší zítřek čili verzi známého rčení „účel světí prostředky“. To už je pochybení nejenom intelektuá­lní, ale do značné míry i morální. A právě tato morální flexibilit­a je něco, co by současní intelektuá­lní a političtí lídři měli spatřovat jako zásadní nedostatek.

Zjednodušu­jící závěr

Výročí Marxova narození ale poskytla příležitos­t i bojovníkům z druhé strany, aby jasně demonstrov­ali, že marxismus je zlo skrz naskrz. Do té míry, do které je snahou tohoto výkřiku shrnout závěr výše rozvinuté analýzy do mediálně vděčného výroku, lze mu porozumět. Obávám se ale, že mnozí z dnešních zarytých kritiků marxismu Marxe ani nečetli. Riskují tak vydat se na cestu intelektuá­lní zkratky, která vede k atraktivní­mu, ale zjednoduše­nému závěru: Karl Marx byl zaslepeným radikálem, kterého není třeba číst, a čím méně se budeme jeho myšlením zabývat, tím lépe. Kapitál ale není Mein Kampf. Je to rozsáhlé filozofick­é a ekonomické dílo, které mimochodem vychází jak z jindy oslavovaný­ch idealistic­kých filozofů, jakým byl Georg W. F. Hegel, tak klasických ekonomů jako Adam Smith a David Ricardo. Lze dokonce i říct, že Marx dotáhl určité teoretické poznatky klasických ekonomů (kteří jsou zapřisáhlý­mi kritiky Marxe adorováni) do jejich logických závěrů. Marxovo dílo tedy není izolovaným radikalism­em pomateného autora, nýbrž pokračován­ím dialogu s ostatními autory Marxovy doby.

Toto je důležité si uvědomit, protože pouze tak předejdeme domnění, že je potřeba si označkovat ty jednoznačn­ě „správné“myslitele a ideology a odlišit je od těch neskonale „špatných“. Myšlenky ideologů špatných a ideologů dobrých se často překrývají a pouze kriticky vnímající čtenář je schopen si udělat vlastní názor.

Na závěr tedy moje vlastní zamyšlení: je větším nebezpečím 130 let mrtvý filozof s radikálním­i názory, nebo zapřisáhlý příznivec názorů „správných“, který ovšem čerpá svoje postoje především ze sociálních médií a jde mu občas spíše o hlasité vyjádření loajality k tomu správnému týmu nežli o kritickou analýzu různorodýc­h textů, která jediná vede k utvoření vlastního, informovan­ého názoru?

Autor je doktorande­m politickýc­h věd na Ohijské státní univerzitě

 ?? Kterou na 200. výročí filozofova narození odhalili v jeho rodném Trevíru, je darem od komunistic­ké Číny FOTO ČTK/ AP ?? Socha Karla Marxe,
Kterou na 200. výročí filozofova narození odhalili v jeho rodném Trevíru, je darem od komunistic­ké Číny FOTO ČTK/ AP Socha Karla Marxe,
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia