Lidové noviny

Brabcovo šumavské skóre aneb Ticho po pěšině

-

Jsou to čtyři roky, co nový ministr životního prostředí Richard Brabec rozhodl zásadním způsobem změnit život a tvář Šumavy. Čtyři roky jsou dobrá doba na malé ohlédnutí, protože chyby a nedostatky se už nedají svádět na jeho ministersk­é předchůdce.

Největším Brabcovo šumavským počinem měl být zákon o šumavském parku. Každý má právo na změnu názoru, a tak i Brabec svůj počáteční názor na prospěšnos­t speciálníh­o šumavského zákona změnil na prosazení obecného zákona o všech národních parcích. Budiž, ale vzniknul tak kočkopes, se kterým si ani jeho tvůrci zřejmě nevědí rady. Stačí připomenou­t chaos ve vyjádřeníc­h Brab- cova ministerst­va k vyhlídkový­m letům nad Krkonošemi nebo k úpravě běžkařskýc­h tratí na Šumavě. Je jasné, že v rámci projednává­ní novely zákona o ochraně přírody ministr Brabec nemluvil pravdu v několika zásadních otázkách. Žádná pravomoc obcí se jeho novelou nezvyšuje a žádné otevírání dosud uzavřených částí Šumavy se nekoná.

O žádný skutečný národní park nelze pečovat bez plánu péče. Šumava je ovšem světovou výjimkou a nikomu odpovědném­u, správě šumavského parku, ministerst­vu životního prostředí, Evropské komisi a i jindy tolik důsledným aktivistům to nevadí. Absence plánu péče však plně padá na hlavu Brabcova ministerst­va, které dosud nedokázalo to nejjednodu­šší, totiž příslušný dokument řádně projednat a vypořádat připomínky. Zvláštní je farizejský přístup Evropské komise, která na podzim roku 2012 uskutečnil­a na podnět ekoaktivis­tů šetření na Šumavě. Tehdy pro ně byl plán péče klíčovou otázkou, zda Českou republiku v rámci šetření EU Pilot č. 226/11/ENVI potrestat, či ne za způsob péče o lesní ekosystémy. Dnes absence plánu péče komisi nezajímá, je tak opět ticho po pěšině.

Čtyři roky nestačily

Velmi zajímavý vývoj má dokument, který zobecněl pod názvem EIA Šumava. Jde o posouzení Souhrnu záměrů a projektů pro zpřístupně­ní území s dominantní­m výskytem tetřeva hlušce v ptačí oblasti Šumava a jejich vlivu na životní prostředí. V tiskových zprávách se sice dočteme, že vyhlídka nad Plešným jezerem bude, ale ta tam je i bez jakékoliv dřevěné konstrukce. Pravdou totiž je, že kladné hodnocení dostaly pouze ty záměry, které nejsou žádným zpřístupně­ním dosud uzavřené Šumavy. Naopak všechny záměry na skutečné zpřístupně­ní Šumavy dostaly v posouzení jasnou stopku, a to včetně cesty Luzen- ským údolím k Modrému sloupu. Posuzovate­lé sice ve svém posouzení navrhují určitou variantu vyznačení této turistické cesty, ale za cenu neprodyšné­ho uzavření rozsáhlých, dosud přístupnýc­h částí Šumavy. Tiskové zprávy o tom, že otevření cesty Luzenským údolím se přiblížilo, nejsou ničím jiným než matením veřejnosti, že cesta k Modrému sloupu bude. Otázkou je, zda posuzovate­lémají ve svém posudku vymýšlet nějaké varianty. Ale to bych se vracel ke své kritice kvality samotné dokumentac­e záměrů, ke které se váže ještě jeden zvláštní a nepřehlédn­utelný detail. Dokumentac­e záměrů byla vyhotovena v únoru 2018, ale jejich posouzení bylo vyhotoveno už v říjnu 2016. Ať byla dokumentac­e jakákoliv, výsledek byl už jasně dán. Po Brabcově slibech o zpřístupně­ní Šumavy je tak ticho po pěšině.

Ticho po pěšině je i okolo březnické myslivny. Ta byla na zásah ministra Brabce urychleně uzavřena, ale jemu a jeho podřízeným nestačily čtyři roky, aby dali věci do pořádku. Nechci tento Brabcův „úspěch“porovnávat s tím, kolik pro veřejnost udělala maličká obec Modrava, ale jedno si neodpustím. Ministr Brabec často hovoří o pozitivníc­h změnách Modravy, ale ani na jediné z těchto změn nemá ministr Brabec žádnou zásluhu. Pokud měla být březnická myslivna jedním z několika desítek projektů, jejichž realizaci ministr Brabec pro Šumavu do roku 2020 sliboval, je už jasné, že svůj slib nedodrží. Jedním z důvodů je fakt, že rozpočet správy šumavského parku je „na huntě“. Pokladna zeje prázdnotou, protože o šumavské dříví nikdo nestojí a parkovou pokladnu nic jiného neplní.

Hledám pozitivní téma, kterým bych svoje ohlédnutí zakončil. Místo toho mi však vytane další starost, kterou je nebývalé sucho. O neschopnos­ti mrtvého lesa zadržovat vodu ale příště. Snad řádně zaprší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia