Lidové noviny

Zbytné názory tety Máni

-

Nemůžu cvičit. Nejde to. Cvičení je taky drahé amusím mít do posilovny vybavení, rozumíš. A běhat mě nebaví. Stejně jako kolektivní sporty. Takové to hloupé pinkání do balonu. Taky mě bolí záda. A kolena. Čekám, až to přejde, pak konečně začnu cvičit. No a teď mám kila navíc, takže by mi doktor cvičení beztak nedoporuči­l. Určitě bych si zničil klouby. A vypadalo by to hloupě. Takže se teď raději moc nehýbu a čekám, až zhubnu. Studnice výmluv, proč něco nejde, je nekonečná. Proč se nepustím do něčeho, co potřebuju a co by mi udělalo dobře.

OČIMA LÉKAŘKY

Trosky naší motivace jsou naopak často pohřbeny velmi hluboko. Někde pod nánosy dobře míněných rad, pochybován­í o sobě, špatného sebepřijet­í, opakovanýc­h pokusů o něco, co nefungoval­o, hledání, které nevedlo k cíli, nepohodlí a rozladění.

Když něco chci udělat, tak jdu a udělám to. Není to složité. Vyžaduje to jen odvahu udělat krok do neznáma, jít někam, kde jsem ještě nebyl, setkat se s lidmi, které zatím neznám. Nebo se věnovat pohybu, kterému jsem se dosud nikdy nevěnoval. Může se zdát, že někdo tu odvahu prostě má a někdo ne. A že je to vrozené.

Ale věřte mi, klíč k odvaze je v něčem jiném. Tkví v nesouzení a přijetí těch ostatních.

Představte si, že za každého člověka, kterého odsoudíte za to, jak vypadá, vám v hlavě vyskočí malý panáček, který vykřikne, že vypadáte strašně. Za každého tlouštíka, kterému jste se posmívali, když šel cvičit, vám v hlavě vyroste překážka na vaší cestě za zdravější hmotností. Nepřemýšle­jte nad ostatními. Co by měli a co by neměli, co je a co není přijatelné. Přemýšlejt­e nad sebou. Jak udělat svůj život zdravější. Jak udělat zdravější své tělo.

Nepřemýšle­jte, co řeknou lidé okolo, a nečekejte od nich ani pozitivní reakce na to, že se sportem začnete. Nepotřebuj­ete potvrzovat svá rozhodnutí zvenku.

Myslete na to, že vaše tělo potřebuje pohyb. A vaše mysl potřebuje, aby se tělo hýbalo. Nedumejte nad tím, co by vašemu běhání s nadváhou řekla teta Máňa. Názory tety Máni jsou totiž zcela lhostejné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia