Lidové noviny

Zase tápe, spílají kapitánovi

-

vá na sebevědomí, mnohdy ji bral jako nespravedl­ivou.

Není vyloučené, že se z něj právě kvůli tlaku veřejnosti někdy stává v reprezenta­ci poloviční hráč, než jakým je na klubové úrovni.

Červenka zpočátku kariéry čelil výtkám, že je oblíbencem Vladimíra Růžičky, který ho jako první v roce 2009 nominoval na mistrovstv­í světa.

Od té doby na velkých turnajích nechybí. Dostal se i na olympiády ve Vancouveru a v Soči, kde hráli borci z NHL.

Do svých výběrů si ho kromě Růžičky vybírali Alois Hadamczik, Vladimír Vůjtek i Josef Jandač, tedy všichni trenéři, kteří během jeho kariéry veleli národnímu týmu.

„Vím, že se mi v koncovce letos nedaří, ale snažím se to brát pozitivně. Nepřijel jsem vyhrát korunu krále střelců, ale pro týmový úspěch. To je jediné, na co se soustředím,“reaguje Červenka.

Přesto je vidět, že ho situace trápí. Rád by týmu pomohl víc. Jenže čím víc se snaží, tím je to horší. „Hledám cesty, chci být na ledě platný. Ale nechci to řešit a rozebírat do detailu, protože je ve finále jedno, kdo gól dá.“

Červenkovi se nikdy nedala v reprezenta­ci upřít snaha. Na tu se však příliš nekouká, pokud nepřijdou výsledky.

A tak není s podivem, že v anketách na odborných webech byl v posledních čtyřech duelech na šampionátu často hodnocen jako nejhorší.

Jandač říká: „Já tohle ani diskuse vůbec nesleduju. Romanovi věřím, odehrál spoustu těžkých turnajů a pro mladý tým je svými zkušenostm­i potřebný. Kritika ho jistě mrzí, ale do šancí se dostává a bojuje. To je důležité.“

Kapitán hokejové reprezenta­ce Roman Červenka na mistrovstv­í světa neboduje a fanoušci ho opět kritizují.

 ?? Na Romana Červenku sázeli všichni trenéři Česka od roku 2009. FOTO PROFIMEDIA ?? Reprezenta­ční stálice.
Na Romana Červenku sázeli všichni trenéři Česka od roku 2009. FOTO PROFIMEDIA Reprezenta­ční stálice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia