Lidové noviny

Atlético vs. Marseille. I za Slavii...

- VOJTĚCH POVEJŠIL

PRAHA Fotbal čeká první velké finále sezony. O titul vítěze Evropské ligy se dnes večer od 20.45 utká Atlético Madrid a Olympique Marseille.

V Lyonu se bude rozhodovat i o osudu českých týmů v následujíc­ích ročnících pohárů.

Tuzemský vicemistr potřebuje radost španělskéh­o celku, aby přeskočil druhé předkolo Ligy mistrů a šel do třetího, které znamená minimálně jistotu základní skupiny Evropské ligy.

Atlético si totiž nejprestiž­nější klubovou soutěž zajistilo ze své domácí soutěže, zatímco Marseille k tomu má daleko. Slávisté, kteří dvě kola před koncem domácí ligy drží druhou příčku, plánují společné sledování utkání.

„Budeme koukat a určitě fandit, doufáme, že to pro nás dopadne dobře,“prohlásil záložník Jan Sýkora. Atlétiku však nebudou přát jen ve Slavii, český fotbal má totiž naději na minimálně dva týmy ve skupinách pohárů.

Šampion jde do Ligy mistrů, a když Slavia skončí do druhého místa, základní skupinu Evropské ligy si zahraje tým ze třetí pozice.

Francie na vítězství stále čeká

Madridský klub je favoritem. V letech 2010 a 2012 Evropskou ligu vyhrál, pak se dvakrát neúspěšně utkal s Realem o trofej pro vítěze Ligy mistrů.

Marseille hrála naposledy finá- le Poháru UEFA v roce 2004 a 1999, ale proti Valencii ani Parmě neuspěla.

Největším úspěchem francouzsk­ého týmu je triumf v Lize mistrů, který přitom mnozí hráči ani nepamatují.

„V roce 1993 jsem ještě nebyl na světě, ale můj otec na finále s AC Milán byl a dodnes mi říká, jaké to bylo. Bude to sen, jestli to dokážeme zopakovat. Jestli vyhrajeme, nechám si obarvit vlasy na modro,“slíbil dvacetilet­ý záložník Maxime Lopez.

V Marseille si roli outsidera uvědomují, ale zároveň chtějí prolomit finálovou smůlu. I proto, že se hraje ve Francii.

„Máme dost malou šanci vyhrát, ale uděláme pro to všechno. Finále doma ve Francii je obrov- ská příležitos­t. Žádný francouzsk­ý tým tuhle trofej nikdy nezískal a bylo by fantastick­é, kdybychom my byli první,“prohlásil trenér Rudi Garcia.

Atlético bez trenéra

Mírnou výhodou pro Marseille může být discipliná­rní trest kouče Diega Simeoneho, který kvůli urážkám rozhodčího v prvním semifinále na hřišti Arsenalu nesmí na lavičku Atlétika. V odvetě s londýnským celkem to však velká potíž nebyla...

„Jakmile jsme skončili v Lize mistrů, okamžitě jsme přijali tuhle soutěž za svou. Byli jsme považováni za aspiranta finále, což pro nás znamenalo velkou zodpovědno­st. Teď tam jsme a chceme trofej,“uzavřel Simeone.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia