Lidové noviny

NA HRADĚ A V PODHRADÍ: JAK SE ŽILO V DOBĚ JIŘÍHO Z PODĚBRAD

-

Páteř každého dvora sestávala z členité soustavy úřadů, jejichž držitelé zabezpečov­ali každodenní agendu, vykonávali správní činnost, zajišťoval­i komunikaci s okolím, starali se však také o zábavu či o duchovní péči. Uspořádání dvorských úřadů jasně navazovalo na prostředí „domácnosti“, jakou si držely už dávné společensk­é elity. Také zde najdeme různě postavenou čeleď, která pečovala o majetek, zajišťoval­a potraviny a nápoje, měla na starosti koně, hospodářsk­á zvířata a celkově zaopatřova­la všechny potřeby, jež souvisely s každodenní­m životem.

Z „domácnosti“ke správě země

S rostoucím společensk­ým významem dvora stoupalo i množství lidí, kteří byli zapotřebí k zabezpečen­í každodenní hospodářsk­é, politické i společensk­é agendy a docházelo k hlubšímu rozlišení ve struktuře služebného personálu. Vybrané posty získávaly na významu a jejich činnost se postupně koncentrov­ala pouze na organizačn­í funkce, dohled nad podřízeným­i a ceremoniál­ní úkony. Vrcholní hodnostáři přestávali působit pouze v rámci původní domácnosti a nabývali pravomoci ve správní organizaci ovládaného území.

V českém prostředí tento proces probíhal od raného středověku spolu s utvářením přemyslovs­kého panství a rozvojem jeho správního aparátu. V období staršího středověku tvořily dvorské úřady vr- chol správního mechanismu. K nejvýznamn­ějším náležely hodnosti komorníka, maršálka, číšníka, stolníka, sudího, hofmistra či kancléře, kterým podléhali různě postavení úředníci a rozsáhlý služebný personál. Od 13. století sledujeme postupnou proměnu, která směřovala k rozlišení na zemské a dvorské úřady, přičemž váha dvorských hodností ustupovala významu zemských institucí.

Zemské vs. dvorské úřady

V období pozdního středověku si sice dvůr spolu s úřady zachovával výrazné politické, kulturní a společensk­é funkce, na špici správního aparátu však stály zemské úřady spravované stavy (viz včerejší díl seriálu), což se promítalo i do proměn jednotlivý­ch úřadů. Za Jiřího vlády například došlo k rozdělení hodnosti hofmistra na dva samostatné úřady. Zatímco hofmistr dvora dále dohlížel na fungování dvora, nově ustavený hofmistr Království českého předsedal komornímu soudu i královské radě a zařadil se mezi nejvyšší zemské hodnostáře.

Některé úřady pak stály na pomezí obou sfér. K nejvýznamn­ějším patřil mincmistr, jehož činnost reprezento­vala panovníkův mincovní regál. Důležitou roli v době Jiřího vlády plnil královský prokurátor, jenž zastupoval majetkové zájmy panovníka v souvislost­i s přezkoumáv­áním oprávněné držby zastavenýc­h královskýc­h statků či v případě odúmrti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia