Lidové noviny

Dá si Trump s Kimem hamburger?

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Láska prochází žaludkem. Ostřílení diplomaté ale dobře vědí, že nejen ona. Volba jídla a pití hraje klíčovou úlohu při všech jednáních, natož těch z kategorie „nejdůležit­ější z důležitých“. Ať už se totiž tváří vrcholní státníci sebevíc nepřístupn­ě, když přijde na jídlo, ukazují se i oni jako prachobyče­jní smrtelníci. Inu, jíst se musí. Zvlášť při mnohahodin­ových vyjednávac­ích maratonech. Ne nadarmo někdejší americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová prohlašova­la, že je jídlo nejstarším diplomatic­kým nástrojem.

Nepřekvapí tak, že se mimořádná pozornost při nedávném summitu lídrů Severní a Jižní Koreje upírala právě k tomu, co jim přistane na stole. A nejinak tomu bude, až se za měsíc sejdou v Singapuru také lídři Spojených států a KLDR, Donald Trump a Kim Čong-un. Na přetřes tam přijde jaderný arzenál nebo mezinárodn­í sankce.

ORBIS UNUS

Menu na historické setkání je zatím zahaleno tajemstvím. Trump se ale ještě v době kampaně nechal slyšet, že by nebylo od věci pěkně se s Kimem posadit a nad hamburgere­m si vše vyjasnit. Ostatně, Severokore­jcům není tenhle „imperialis­tický“výdobytek tak neznámý, jak by se mohlo zdát. Servírují ho na palubě třeba severokore­jské aerolinky Air Koryo. Byť ti, kdo ho ochutnali, o něm prohlašují, že je ten nejodporně­jší na světě.

Ať už Trumpovi s Kimem ve finanční Mekce jihovýchod­ní Asie naservíruj­í na talíř cokoliv, nelze než doufat, že to dopadne o fous lépe, než když se někdejší americký prezident George Bush starší v roce 1992 vydal do Japonska. To, že není nic horšího, než když host útrpně přežvykuje a snaží se neurazit hostitele, netřeba vysvětlova­t. Může být ale i hůř. Slavnostní státní večeře tehdy skončila nanejvýš neslavně. Hned po druhém chodu: syrovém lososu s kaviárem, který prezidento­vi neudělal nejlépe. A přímo před televizním­i kamerami to schytal po jeho boku usazený japonský premiér. Snad má Trump na nadcházejí­cí asijské setkání o něco silnější žaludek. Jako newyorský realitní magnát by měl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia