Lidové noviny

Hrad protlačil svého muže do Koreje

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Gustav Slamečka patří mezi zapadlé postavy české politiky. Ve funkci ministra dopravy v úřednickém kabinetu Jana Fischera skončil bezmála před osmi lety, poslední „trafiku“pro politické vysloužilc­e v podobě člena dozorčí rady Českého Aeroholdin­gu pak opustil v létě roku 2014.

Na rozdíl od drtivé většiny ostatních členů Fischerovy vlády ovšem Slamečku po letech čeká comeback. Někdejší nominant ODS, který se objevoval v okruhu přátel lobbisty Marka Dalíka, se vrací do státních služeb. Bude zastupovat české zá- jmy v Jižní Koreji. Pravděpodo­bně ještě v létě by měl odjet do Soulu a na české ambasádě vystřídat velvyslanc­e Tomáše Husáka, kterému na podzim vyprší obvyklý čtyřletý mandát.

„Můžeme potvrdit, že pan Slamečka již obdržel souhlas hostitelsk­é země,“řekla LN mluvčí ministerst­va zahraničí Michaela Lagronová. Sám exministr dopravy pro LN odmítl jakýkoliv komentář a odkázal právě na ústředí české diplomacie.

Na rozdíl od současného ambasadora Husáka není Slamečka kariérní diplomat a Černínský palác zná jen zběžně jako řadový zaměstnane­c a frekventan­t školení, které diplomaté absolvují před výjezdem do zahraničí. Na velvyslane­cký post ho ovšem prosadil mocný přímluvce – prezident Miloš Zeman.

Obchod s Hradem

Slamečkovo vyslání nakonec podle informací LN umožnil až po- litický obchod mezi Hradem a vládou. Zeman kývl na bývalého lidoveckéh­o náměstka na MZV Václava Kolaju, který se stal velvyslanc­em ve Vatikánu, a kabinet naopak svolil s ambasadors­kým postem pro exministra dopravy.

Klíčovou figurou, která na Hradě ve Slamečkově comebacku do státních služeb sehrála svoji roli, byl ředitel administra­tivní sekce Kanceláře prezidenta republiky a dočasný šéf bezpečnost­i Hradu Jan Novák. V prezidents­ké kanceláři pracoval již za Václava Havla i Václava Klause. Má za sebou ale také mnohem vlivnější posty, na nichž přicházel do styku s citlivými informacem­i – čtyři roky byl šéfem Úřadu vlády, působil také jako náměstek ředitele Národního bezpečnost­ního úřadu.

Novák je přitom dlouholetý­m životním partnerem Slamečky. Oba bydlí v bytě ve vile na pražských Hradčanech, jejich sousedem tu až do předloňska byl i lob- bista Dalík, který si odpykává pětiletý trest v souvislost­i s nákupem vojenských vozidel Pandur.

Ve Slamečkově profesním životopise najdeme jediný styčný bod s jeho novým působištěm. Když v letech 2013-2014 zasedal v dozorčí radě státního aeroholdin­gu, bděl mimo jiné nad tehdy čerstvou investicí Korean Air do Českých aerolinií. Z národního leteckého přepravce ovšem Korejci posté vycouvali a dnes je majoritním vlastníkem aerolinek Travel Service.

Slamečka každopádně v Soulu nastupuje v ožehavé době. Nejde jen o historické sbližo- vání jihu s komunistic­kým severem Koreje, ale i o byznys. Česko je dlouhodobě v hledáčku korejských investorů. Své podniky tu má strojírens­ká skupina Doosan i automobilk­a Hyundai a roste také zájem o jadernou energetiku. Jedním z kandidátů na zvažovanou dostavbu dalších bloků v Temelíně a Mochovcích je skupina Korea Hydro & Nuclear Power.

Post získaný oklikou

Slamečka nakonec nebude jediným ambasadore­m, který se do diplomacie dostal zadními vrátky. Bez zkušeností s diplomatic­kou praxí nastoupila na konci roku 2013 na bratislavs­kou ambasádu Livia Klausová. Obvyklý kariérní postup na ministerst­vu zahraničí obešel také třeba někdejší šéf civilní rozvědky Ivo Schwarz, který je velvyslanc­em v Izraeli, nebo dlouholetý kancléř sněmovny Petr Kynštetr. Ten se loni v březnu stal ambasadore­m v Irsku.

Šéfdiploma­t Martin Stropnický s chráněnci, kteří přeskočí kariérní diplomaty, každopádně problém nemá. „Prezidenti mají své nominanty, je to běžné a bylo to tak i za Václava Havla,“řekl nedávno v rozhovoru pro LN.

Slamečkovo jméno přímo nezmínil, ale naznačil, že v posledním balíku velvyslanc­ů, který vláda schvaloval­a, byl ze sedmi jen jediný, za jehož nominací stál Hrad, nikoliv Černínský palác. „To je poměr, který jednoznačn­ě považuji za respektová­ní kariérní diplomatic­ké služby,“dodal Stropnický.

Bývalý ministr dopravy Gustav Slamečka bude ambasadore­m v Soulu. Do diplomacie se dostal zadními vrátky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia