Lidové noviny

Vláda postavila mimo službu šéfa rozvědky

-

PRAHA Ředitele civilní rozvědky ÚZSI Jiřího Šaška zprostila vláda funkce. Jeho odvolání souvisí s vyšetřován­ím hospodařen­í této tajné služby. Podle týdeníku Respekt, který s informací přišel jako první, jde o účetní neshody z let 2015–2017 a podezření na nezákonnos­t transakcí při nákupu speciální techniky za 200 milionů korun.

„Zahájil jsem řízení o zproštění funkce ředitele civilní rozvědky. Ve čtvrtek nabude na právní účinnosti,“potvrdil serveru iDNES.cz ministr vnitra Lubomír Metnar (ANO). Podle něj k Šaškovu konci vedly závěry interní kontroly uvnitř Úřadu pro zahraniční styky a informace.

„Z těchto dokumentů vyplývá i důvodné podezření, že se ředitel ÚZSI a někteří další příslušníc­i úřadu dopustili jednání, která mají znaky trestných činů proti majetku a proti pořádku ve věcech veřejných,“stojí v ministrově zdůvodnění pro Šaškovo postavení mimo službu. To bude trvat, dokud nebu- dou vyřešeny kontrolní procesy ohledně hospodařen­í tajné služby, řekl Metnar serveru Aktuálně.cz.

„Pan generálmi stále dokola tvrdil, že je vše v pořádku. Jeho vyjádření z posledního týdne už mě nepřesvědč­ila. Ten proces trvá poměrně dlouho a já bych chtěl zajistit objektivit­u, protože jeho podřízení se na prošetřová­ní toho případu podílejí. A podle mě to tak nemá logiku, protože prošetřuje­te určité podezření a sám se na tom podílíte,“řekl Metnar.

Podle vicepremié­ra Richarda Brabce (ANO) projednáva­l kabinet věc v utajeném režimu. „To je něco, co probíhalo v utajeném režimu a já o tom nemůžu mluvit,“řekl Brabec České televizi. Na dotaz, zda věc souvisí s kauzou novičok, odpověděl pouze: „Bez komentáře.“

Vedením tajné služby pověřil ministr v demisi nového Šaškova náměstka Radka Musílka.

Šašek vede Úřad pro zahraniční styky a informace od července 2014. dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia