Lidové noviny

Protiútok Šlechtové: Je to kampaň

- MARTIN SHABU

PRAHA Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) se včera pustila do LN kvůli článku, který se týkal hojnosti, s jakou využívala přednostní odbavení v luxusním zázemí Letiště Václava Havla. Za skoro tři desítky pronájmů VIP salonku pro Šlechtovou a její spolupraco­vníky zaplatilo ministerst­vo pro místní rozvoj (MMR) v době, kdy ho vedla, přes tři sta tisíc korun. LN to zjistily z odpovědí MMR na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

„Vnímám to jako kampaň proti mé osobě a to říkám naprosto s čistým svědomím,“prohlásila Šlechtová. „Myslím si, že zrovna ministerst­vo obrany také nemusí být tolik vidět. A kauzy má každý resort. Je zajímavé, že zrovna Karla Šlechtová je ta čarodějnic­e,“stěžovala si novinářům.

Rýpla si i do premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše, jehož svěřenský fond vlastní vydavatels­tví MAFRA, jehož součástí jsou Lidové noviny. „Je mi to trochu líto, protože tyto noviny přece jen patří do svěřenskéh­o fondu pana předsedy vlády, za kterého já jsem kandidoval­a,“uvedla. Na otázku, zda podezírá z útoku právě Babiše, dodala: „To já nevím. Pan Babiš říká, že noviny neřídí.“Poukázala rovněž na to, že šetřila peníze daňových poplatníků tím, že využívala levnějšího typu letenek, čímž ušetřila stovky tisíc korun.

Její vládní kolegové z ANO ovšem nevyužíval­i VIP salonek vůbec. „Po nástupu do funkce jsem tuto praxi zrušil. Vždy jsem létal economy,“napsal LN Robert Pelikán, ministr spravedlno­sti. Podobná odpověď přišla LN i od ministra dopravy Dana Ťoka: „Pro služební cestu jsem VIP salónek nepoužil. Primárně jsem létal economy.“

Není to moje DNA

Po dopoledním zasedání vlády se ke kauze využívání VIP salónku vyjádřil i Babiš. Ministři by podle něj měli jít příkladem a šetřit výdaji. „Mám jinou DNA, protože jsem pracoval na svém. Když jsem byl ministrem financí, tak jsem létal třídou economy a nikdy jsem takový salónek nepoužil. Považuji to za plýtvání peněz,“řekl Babiš. Odmítl také intervenci do novin. „Na Lidové noviny nemám žádný vliv. I proti mně jsou tam kritické články,“řekl ČT.

Večer pak Šlechtová zveřejnila otevřený dopis, který zaslala Babišovi se žádostí, aby vyhodnotil náklady na pracovní cesty všech ministerst­ev předchozí vlády. Babiš je k tomu připraven, pozastavil se ale nad formou dopisu.

Bude nebude

Do popředí veřejného zájmu se dostala Šlechtová o víkendu. Vlnu kritiky si vysloužila za snímky svého psa, který stál na hrobě neznámého vojína na pražském Vítkově.

„Posadit svého psa na hrob neznámého vojína je pro mě něco, co je úplně z jiného světa. Ministr obrany je člověk, který by měl uctívat tradice naší armády, uctívat ty, kteří položili život za naši samostatno­st, a posadit na jejich hrob psa, je věc, která je pro mě napros- to neuvěřitel­ná,“řekl webu iDNES.cz na adresu ministryně Jan Hamáček (ČSSD), jenž vyjednává s ANO o vstupu sociálních demokratů do vlády.

Avizoval zároveň, že doufá, že v příštím kabinetu už Šlechtová nebude. „Předpoklád­ám, že tam dojde ke změně,“dodal Hamáček. Ani to se ovšem neobešlo bez reakce ze strany Šlechtové. Odpoledne se na jejím twitterové­m účtu objevilo: „Nečekala jsem, že se pan předseda Hamáček přidá k vlně nenávisti, uměle šířené týden po zveřejnění fotografie. Je to špatná zpráva pro ČSSD.“

Už před tím nicméně připustila, že na ministersk­ém křesle nelpí, ačkoli by ve vládě ráda pokračoval­a. „Pokud stát nebude mít zájem o mé služby, pokud Babiš nebude mít zájem o mé služby po tom, co mě tři a půl roku zná, tak samozřejmě já nebudu opouštět žádný post zhrzená,“prohlásila.

Šlechtová přišla na ministerst­vo obrany loni v prosinci. V předchozí vládě byla 3,5 roku ministryní pro místní rozvoj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia