Lidové noviny

Exředitele pranýřoval­i za „nevýrok“

Prezident Miloš Zeman se zaštiťoval slovy, která odvolaný ředitel Vojenského výzkumného ústavu o novičoku vůbec neřekl

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Bohuslava Šafáře donedávna nikdo neznal, dnes o něm hovoří mocní a není to příliš příjemné. Jeho údajnými slovy se zaštiťuje prezident Miloš Zeman, kritizuje ho premiér Andrej Babiš a ministryně obrany Karla Šlechtová ho počátkem týdne odvolala z čela Vojenského výzkumného ústavu. Přitom jeho největším „proviněním“byla ochota zodpovědět několik dotazů redaktorov­i brněnské ČTK v den, kdy odstartova­la kauza údajné výroby jedu Novičok v Česku.

Šafář nic „závadného“neřekl a výsledný článek zpravodajs­ké agentury je také více než zdrženlivý. Předně vůbec nemluví o tom, že by se takzvaný novičok v Česku vyráběl. „Pokud si to někdo nevyrábí někde v kuchyni, organizace, která by to u nás vyráběla, myslím není,“říká v něm Šafář.

Dále sice připouští, že některé otravné látky se ve velice malém množství a pouze pro účely testů skutečně vyrábějí, opět ale v žádném případě nezmiňuje novičok.

Jenže prezident je známý tím, že s fakty nakládá přinejmenš­ím „volně“, a vyjádření šéfa Vojenského výzkumného ústavu si vyložil po svém. Zeman už dříve řekl, že se novičok v Česku vyráběl. Nahrál tím Moskvě, která je kvůli otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala ve vážné diplomatic­ké válce s Londýnem. Když za to Zeman schytal kritiku, protože podkopal západní partnery, přišel při nedávné návštěvě Polska s tím, že jeho slova dotvrzuje mediální vyjádření Bohuslava Šafáře.

„Při vší úctě k problemati­ce vzdělání některých členů našeho parlamentu si nejsem jist, zda mají lepší informace o této otázce než ředitel ústavu, v němž se podle jeho vlastních slov novičok vyráběl,“řekl prezident.

„Mnoho interních důvodů“

Jak je zřejmé, Šafář o žádné výrobě nemluvil, Zeman však jeho slovy několikrát argumentov­al. Do šéfa výzkumného ústavu se pustil i premiér, podle něhož zapříčinil nedorozumě­ní mezi vládou a hlavou státu. Na rozdíl od Hradu totiž kabinet od počátku ruská nařčení z přípravy novičoku v Česku odmítal.

„Prezident vycházel z toho, co mu poskytlo Vojenské zpravodajs­tví. Výrok ředitele ústavu byl veřejný a nešťastný. Z toho vzniklo nedorozumě­ní,“prohlásil Babiš, který tím hasil neshody se svým spojencem Zemanem.

Vrcholem bylo pondělní odvolání Šafáře z funkce. Stojí za ním ministryně obrany Šlechtová. Rázná šéfka resortu je ve vládě jako nominantka Babišova hnutí ANO, zároveň si velmi dobře rozumí s hlavou státu.

Šlechtová neřekla, proč Šafáře odvolala. To jen nahrává spekulacím, že tak učinila kvůli jeho prohlášení ke kauze Novičok. „Byl mi předán dekret o odvolání z funkce. Jeho důvody v něm nebyly a nebyly mi ani sděleny,“řekl Šafář.

LN ministryni zaslaly několik dotazů. Chtěly vědět, jaký měla důvod k ředitelově odvolání a zda na jeho konec tlačili Babiš či Zeman. Šlechtová však otázky ponechala bez odpovědí. Později v Senátu řekla novinářům, že Šafáře odvolala „z mnoha důvodů“. Konkrétně je ale nerozvedla.

„Využila jsem neudání žádného důvodu vzhledem k tomu, že Vojenský výzkumný ústav je i naším dodavatele­m, i my mu dává- me nějaké zakázky,“dodala ministryně.

Babiš na návštěvě v Ústeckém kraji v pondělí uvedl, že po Šlechtové nechtěl, aby pranýřovan­ý šéf výzkumného ústavu skončil. „Já jsem určitě nežádal, aby ho odvolala. Ale je pravda, že některé výroky pana ředitele Šafáře byly kontroverz­ní a sehrály určitou roli na mezinárodn­ím poli,“zopakoval ministersk­ý předseda.

Zprávy o výrobě novičoku v Česku skutečně zacloumaly světovou politikou, ale hlavně poté, co ji připustil Zeman v pořadu spřátelené TV Barrandov. „Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté zničen,“řekl prezident.

A v Moskvě se zaradovali. Našli totiž páku proti Londýnu, který z otrávení dvojitého agenta Skripala viní Rusy. Mluvčí putinovské diplomacie Marija Zacharovov­á použila Zemanova slova k obvinění britské vlády, že v případu otrávení dvojitého agenta Skripala lže. „Žvást vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se prý vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka,“řekla.

Diplomat Petr Kolář míní, že Zeman svými slovy zaútočil na závazky, které má Praha ke svým západním spojencům. Šafář to podle něj schytal za hlavu státu. „Spíše to vypadá, že pan ředitel je ,collateral damage‘ prezidento­va útoku na naše spojenecké zájmy a závazky,“řekl LN někdejší velvyslane­c v USA i Rusku.

Shodného názoru je bezpečnost­ní expert Andor Šándor. „Myslím, že to odnesl za Zemana,“uvedl.

Senát se pustil do Zemana

Prezidento­vými výroky se včera zabýval Senát. Podle zahraniční­ho výboru Zeman o výrobě novičoku nemluvil pravdu. „Tak, jak to vyložil pan prezident, to vyložil nepravdivě, protože ty informace vypovídaly trošku jinak,“řekl předseda výboru František Bublan. Ten také uvedl, že podle ministryně Šafářův konec v čele ústavu nesouvisel s kauzou Novičok.

 ?? FOTO ARMY. CZ ?? Bohuslav Šafář
FOTO ARMY. CZ Bohuslav Šafář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia