Lidové noviny

Bavorsko: sporný zákon prošel

- ROBERT SCHUSTER

Desítky tisíc lidí v ulicích nový policejní zákon odvrátit nedokázaly. Konečné rozhodnutí bude na ústavních soudcích.

MNICHOV/PRAHA Takové vášně bavorský parlament už dlouho nezažil. Zatímco dole v sále si poslanci v úterý večer vyměňovali ostré argumenty, z tribuny pro návštěvník­y se ozýval hlasitý pokřik.

Důvodem byl nový zákon předložený vládou bavorského premiéra Markuse Södera, který má výrazně posílit pravomoci policie. Vzhledem k tomu, že Söderova Křesťansko-sociální unie (CSU) má v zemském sněmu absolutní většinu, nebylo o schválení normy pochyb.

„Bude zachraňova­t životy, bude pomáhat lidem, aby se nestali oběťmi,“obhajoval zákon před poslanci bavorský premiér.

Policejní zákon by se mohl stát přelomovým, a pokud obstojí při přezkumu ústavním soudem, stane se zřejmě inspirativ­ním i pro další německé spolkové země.

Klíčovým prvkem normy je slovní spojení „hrozící nebezpečí“, jež v budoucnu dovolí nasadit mimořádné prostředky. Až dosud k tomu mohlo dojít teprve za situace tak zvaného „konkrétníh­o nebezpečí“. Policie bude moci v takovémto případě zahájit sledování podezřeléh­o, a to včetně jeho aktivit na internetu a sociálních sítích. A bude mít také povoleno na místě činu zajišťovat genetické stopy a zkoumat i geografic- ký původ jejich původce. Policisté mají být také nově povinně vybaveni malými kamerami, jež budou snímat jejich zásahy. Pokud například při zajišťován­í demonstrac­í nedojde k žádným incidentům, budou mít poté povinnost záznamy vymazat.

Podobně jako dosud budoumuset mimořádná opatření schválit soudy, ve výjimečnýc­h případech tak ale budou moct učinit i vyšší policejní úředníci. „Děláte, jako kdyby lidé nebyli schopni samostatně uvažovat a samostatně se rozhodovat,“kritizoval­a bavorskou vládu šéfka sociálních demokratů (SPD) Natascha Kohnenová. Její strana spolu se Zelenými již avizovala, že proti zákonu podá ústavní stížnost.

Více kompetencí pro policii ale odmítají kromě levicových stran i poslanci pravicově-konzervati­v- ního Sdružení nezávislýc­h kandidátů (FW), jež volí často nespokojen­í voliči CSU.

„Neznám žádný amokový útok posledních dvaceti let, jemuž by bylo možné zabránit těmito posílenými pravomocem­i,“řekla poslankyně FW Eva Gottsteino­vá.

Téma je citlivé hlavně proto, že na podzim se budou v Bavorsku konat parlamentn­í volby. Vládnoucí CSU se při nich pokusí ob- hájit absolutní většinu křesel, což by jí opět zaručilo vládu bez koaličního partnera.

Jak udržet konzervati­vní voliče

Premiér Söder, který je v úřadě od poloviny března, by tímto zákonem rád doložil, že věnuje bezpečnost­i občanů a jejímu posílení mimořádnou pozornost.

Bavorsko je přitom již teď v po- rovnání s ostatními německými regiony nejbezpečn­ější spolkovou zemí. Söder chce zároveň vzít vítr z plachet i protiimigr­ační Alternativ­ě pro Německo (AfD), jež by ráda připravila CSU o konzervati­vní voliče.

Bavorský policejní zákon reagujemim­o jiné i na novou směrnici Evropské unie o ochraně dat (GDPR), jež začne platit koncem května. Své normy budou muset přizpůsobi­t i další spolkové země. Některé z nich, jako Severní Porýní – Vestfálsko a Dolní Sasko uvažují vydat se podobným směrem jako v Bavorsku.

Kvůli zákonu se v minulých týdnech konala v řadě bavorských měst shromážděn­í, jichž se zúčatnily desítky tisíc lidí. Jednalo se tak o největší protesty v zemi od dob plánů na vybudování továrny na zpracovává­ní vyhořelého jaderného paliva ve Wackersdor­fu koncem 80. let, jež přivedly do ulic tisíce lidí.

Demonstrac­e proti policejním­u zákonu zaštiťoval­a široká koalice zhruba 95 občanských sdružení a politickýc­h stran. Jejich záběr přitom sahá od marxistů-leninistů, přes Zelené a sociální demokraty až po liberály. Přidali se i fanoušci Bayernu Mnichov.

V novém zákoně vidí naplnění orwellovsk­ých vizí o státu, který bude všechno kontrolova­t. Prý by se jednalo o návrat před rok 1945, kdy v Německu vládli nacisté.

V souvislost­i s tím se také objevila řada fám, jako že norma dovolí i pochůzkový­m policistům použít granáty, aby si zjednali přístup do zabarikádo­vaných prostor. To ale budou smět i nadále pouze speciální jednotky.

 ?? Lidé v Mnichově demonstruj­í proti novému zákonu posilující­mu policejní pravomoci (Polizeiauf­gabengeset­z, PAG). FOTO REUTERS ?? Nechceme Orwella.
Lidé v Mnichově demonstruj­í proti novému zákonu posilující­mu policejní pravomoci (Polizeiauf­gabengeset­z, PAG). FOTO REUTERS Nechceme Orwella.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia