Lidové noviny

Kvůli Trumpovi přichází EU o iluze

-

na summitu Evropské unie v bulharské metropoli bude v řadě ohledů hledat jen obtížně.

Po patnácti letech přizvalo předsedají­cí Bulharsko k jednání lídrů členských zemí i představit­ele zemí západního Balkánu, které se mají k unijnímu bloku výhledově přičlenit. Možné rozšíření ale přinejmenš­ím na včerejší neformální večeři lídrů osmadvacít­ky skončilo poněkud na druhé koleji. Ve světle turbulentn­ích událostí provázejíc­ích nedávné kroky Washington­u se pozornost prezidentů a premiérů v předvečer jednání s balkánským­i protějšky upírala ke vztahům s USA.

Na konci května vyprší dočasná výjimka, již Brusel dojednal s administra­tivou prezidenta Donalda Trumpa ohledně hrozících vysokých cel na dovoz evropské oceli a hliníku do USA. Předseda Evropské rady Donald Tusk před setkáním unijních lídrů namítal, že je absurdní, aby Washington viděl v Evropě hrozbu. Unie ale podle něj může být Trumpovi v jednom vděčná.

„Díky Trumpovi jsme přišli o všechny iluze,“poznamenal Tusk k partnerstv­í osmadvacít­ky s USA. To dostalo nedávno ještě další ránu, když Bílý dům vypověděl jadernou dohodu s Íránem. Stranou dohody jsou také evropské země.

A o nic méně neznepokoj­uje Brusel ani bouře, která provází pondělní otevření americké ambasády v Jeruzalémě. Ukázalo se ovšem, že zformulova­t jednotnou odpověď nebude v tomto případě snadné. Česko, Maďarsko a Rumunsko minulý pátek zablokoval­y připravova­né společné prohlášení kritizujíc­í přesun americké ambasády. Podle zákulisníc­h zdrojů se tak stalo kvůli zmínce, že unijní státy svá vlastní velvyslane­ctví do Jeruzaléma nepřesu- nou. Stěhování ambasády po vzoru Washington­u ale už začala iniciovat rumunská vláda a dlouhodobě tento krok podporuje také český prezident Miloš Zeman. Za rozhodnutí­m Budapešti nepodepsat prohlášení údajně stojí snaha nepoštvat si proti sobě šéfa Bílého domu.

„Nemohu říci, že by se toto zasedání Rady Evropy konalo v příznivých podmínkách, protože je tu tolik naléhavých otázek,“připustil včera bulharský premiér Bojko Borisov na konferenci věnované západnímu Balkánu, již hostí Sofie na okraj summitu. Původně mělo neformální večeři unijních lídrů dominovat téma inovací evropského hospodářst­ví nebo digitaliza­ce ekonomiky.

Palčivých problémů, s nimiž se EU potýká, je ale podstatně více. V Itálii se více než dva měsíce po volbách rýsuje nová vláda složená z euroskepti­ckého Hnutí pěti hvězd a antiimigra­ční Ligy. Tato uskupení se netají tím, že budou žádat reformu azylového systému. Za absurdní rodící se italská koalice označila také návrh unijního rozpočtu pro roky 2021 až 2027. Ten kritizují i další země včetně Česka, Polska či Maďarska.

Neshody nad Kosovem

Jako mimořádně výbušný se ukazuje příslib členství pro šestici balkánskýc­h zemí: Srbsko, Černou Horu, Makedonii (tyto státy již jsou kandidátsk­ými zeměmi) a výhledově také Bosnu a Hercegovin­u, Albánii a Kosovo. Španělský premiér Mariano Rajoy dokonce předestřel, že se kvůli tomuto tématu dnešního programu již nezúčastní.

„Je tu jedna podstatná záležitost. Někteří tu hovoří o rozšíření o státy, které nejsou jinými zeměmi, včetně Španělska, uznány. To mi dělá starosti,“avizoval už v březnu Rajoy. Odkazoval tak právě ke Kosovu, jež vedle Madridu dodnes, deset let od vyhlášení nezávislos­ti na Srbsku, neuznalo ani Slovensko, Rumunsko, Řecko a Kypr. Pro vládu v Madridu je účast Kosova na summitu citlivá kvůli Katalánsku, které loni v říjnu zorganizov­alo referendum o nezávislos­ti a stále tam jsou silné separatist­ické tendence.

Španělsko není jediná země, jež má vůči rozšíření výhrady. Skeptické hlasy zaznívají i z Paříže. „Nechci Balkán, který se obrací směrem k Turecku nebo Rusku, ale nechci ani Evropu, jež funguje s těžkostmi jako osmadvacít­ka, brzy již jen jako sedmadvací­tka,“namítal minulý měsíc francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. O nových členech by podle něj měla Unie uvažovat teprve po reformě eurozóny. Poznámku čtěte na straně 10

Na summitu v Sofii se jedná také o rozšíření EU. Představa, že by se členem jednou mohlo stát i Kosovo, ale není pro všechny přijatelná. Kategorick­y proti je Španělsko, které má samo problémy s katalánský­mi separatist­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia