Lidové noviny

„Izrael Gazu stále kontroluje“

- MILAN ROKOS

LN Jak byste popsal aktuální atmosféru v Gaze? Dočkáme se po krveprolit­í dalšího kola konfrontac­e?

Gaza je zdeptaná ztrátou svých nejlepších synů. Šedesát Palestinců bylo zabito včetně osmi dětí, z nichž jedno byla osmiměsíčn­í holčička, která zahynula poté, co se nadýchala slzného plynu (toto tvrzení později lékaři v Gaze i izraelská armáda zpochybnil­i – pozn. red.). Bylo zraněno více než 2700 lidí včetně 86 žen, máme 67 kritických případů, zraněno bylo i 17 zdravotník­ů, 12 novinářů a 225 dětí. Jinak podle prohlášení Nejvyšší národní komise pro pochod za návrat měly pochody pokračovat pouze do 15. května. Nejsem si jistý, jestli ještě nějaký další proběhne, myslím ale, že už to skončilo.

LN Izraelci zabili v pondělí 60 Palestinců. Myslíte, že toto násilí napomůže k popularitě hnutí Hamás?

Nerozumím vaší otázce. Jak by mohlo zabíjení lidí pomoci nějaké palestinsk­é frakci? Doufám, že ti zabití pomohou zvednout náš hlas a vyslat vzkaz mezinárodn­ímu společenst­ví, že existují nějací Palestinci, kteří jsou zabíjeni, aniž by je někdo chránil a panuje kolem toho zvláštní mlčení. LN Lidé, kteří protestova­li podél hranice Gazy, byli na demonstrac­e svoláni vládnoucím Hamásem, nebo to bylo spíše spontánní?

Nejvyšší národní komise pro pochod za návrat se skládá z 15 členů. 13 z nich tvoří zástupci 13 palestinsk­ých politickýc­h frakcí, jeden zastupuje ženy a jeden neziskové organizace. Takže Hamás má v komisi jednoho člena. Sami protestují­cí se rozhodují, co se stane, nikdo jiný to za ně neudělá. Celé je to spontánní, začalo to postem, který na svém facebookov­ém účtu zveřejnil nezávislý občan Gazy, Ahmad abú Rtajmá. Ten se zeptal, co se stane, pokud 200 tisíc Palestinců překročí hranici mezi Gazou a Izraelem a vrátí se do naší rodné země.

LN Myslíte, že se Hamás v následujíc­ích dnech pomstí? Dočkáme se raketových útoků?

Ne, Hamás se určitě Izraeli mstít nebude, pokud tedy nepodnikne Izrael velký útok na Gazu. Pokud by zahájil válku, Hamás by prohrál a navíc by ztratil hodně ze své popularity. Uškodilo by to palestinsk­é myšlence, a to nikdo z nás nechce.

„Kdyby Hamás začal válku s Izraelem, prohrál by a tratil i svou popularitu,“napsal LN z Gazy Fádí abú Šamala, 34letý aktivista a koproducen­t filmu Naila and the Uprising (Naila a povstání).

LN Izrael tvrdí, že od stažení vojáků v roce 2005 už Gazu neokupuje. Jak se jako občanGazy díváte na izraelský vliv na toto území?

Izrael stále říká, že se z Pásma Gazy stáhl. Ve skutečnost­i ale jen odešli izraelští vojáci, Izrael však stále kontroluje vzdušný prostor nad Gazou, větší část hranice i přilehlé moře. Palestinci si nemohou postavit vlastní přístav, zničili nám letiště a kontrolují, jaké výrobky se do Gazy dovážejí, a také to, jaké výrobky smíme z Gazy vyvážet. Izrael kontroluje všechny aspekty života v Gaze.

 ?? Izraelští požárníci pacifikují hořící pneumatiky, které přes hraniční plot s Gazou vrhali Palestinci. Při nepokojích na hranici Gazy a Izraele přišlo v pondělí v důsledku ostré střelby izraelskýc­h vojáků do demonstran­tů o život na šedesát Palestinců. Prot ?? Rychle hasit.
Izraelští požárníci pacifikují hořící pneumatiky, které přes hraniční plot s Gazou vrhali Palestinci. Při nepokojích na hranici Gazy a Izraele přišlo v pondělí v důsledku ostré střelby izraelskýc­h vojáků do demonstran­tů o život na šedesát Palestinců. Prot Rychle hasit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia