Lidové noviny

Hranolky prý určitě budou

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Rusové se prý obejdou bez amerických hranolků. I když ty zatím představuj­í 90 procent spotřeby této komodity na ruském trhu, ruští zemědělci tento týden prohlásili, že dokáží spotřebite­le uspokojit čistě domácími bramborový­mi výrobky. Zákaz importu má být trestem za sankce, které EU a USA uvalily na Rusko po anexi ukrajinské­ho Krymu.

Podle ruských komentátor­ů ale může jít také o snahu ukrýt pod tzv. kontrasank­ce nekalý boj se západní konkurencí. Například v Lipecké oblasti Ruska je totiž závod na zpracování brambor, který by mohl ovládnout ruský trh, kdyby mu to nekazily hranolky z dovozu. „Navrhujeme zakázat dovoz hranolků ze zemí, které se připojily k sankcím,“uvedl předseda Svazu ruských pěstitelů ovoce a zeleniny Sergej Koroljov. Podle něj by pak lipecký závod mohl už letos dodat na trh 110 tisíc tun zmražených bramboro- vých hranolků, což by prakticky pokrylo spotřebu ruských milovníků této potraviny. Kdo bude dodávat polotovar do v Rusku nesmírně oblíbené sítě McDonald’s, zatím zemědělci neprozradi­li.

Potíže pro cizí firmy

Ve hře ale nejsou zdaleka jen hranolky. Spor o to, co Rusové mohou a nemohou ze Západu dovážet, bez čeho se obejdou a co je třeba přece jen od „nepřátel“importovat, protože v postsověts­kém prostoru nelze nalézt alternativ­u, se dostal na půdu parlamentu. Poslanci státní dumy včera v prvním čtení schválili zákon, který může dostat do prekérní situace četné zahraniční firmy působící v Rusku. Jde o to, že každý, kdo se bude podřizovat sankčnímu režimu, může být trestně stíhán. Tím by se dostaly do neřešiteln­é situace evropské firmy – buď budou porušovat zákony svých domovských zemí, nebo ty ruské. Mnohé zahraniční společnost­i už proto prohlásily, že pokud zákon projde, budou muset z Ruska odejít. „Nakonec tento zákon postihne v první řadě ruskou ekonomiku. Pokud budou muset odejít německé firmy, tak ty přece napomáhají modernizac­i ruského hospodářst­ví,“komentoval iniciativu politiků předseda rusko-německé obchodní komory Matthias Schepp. Plánovaná zákonná norma vyděsila i ruské občany, kteří se obávají, že by mohli zůstat bez životně důležitých léků. V mnoha případech totiž k zahraniční­m medikament­ům plnohodnot­ná domácí alternativ­a neexistuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia