Lidové noviny

Fandí Trump Kukluxklan­u?

-

Jedním z filmů, které se na letošním filmovém festivalu v Cannes očekávaly s velkým napětím, byl nový snímek černého klasika amerického filmu Spikea Leeho. Film s názvem BlacKKKlan­sman vypráví skutečný příběh černého policisty, který se infiltrova­l do buňky rasistické organizace v Coloradu.

Leeho a naopak se líbil těm, kdo jiným Leeovým filmům nemohou přijít na jméno.

V čase vyostřené debaty o rasismu, kdy se i sám Spike Lee hodně angažoval v protestech proti „příliš bílým“Oscarům, se očekávalo nějaké radikální slovo do pranice, jakým Spike Lee nikdy nešetřil. Režisér životopisu černošskéh­o aktivisty Malcolma X (1992) nebo mrazivého dramatu o nemožnosti bezbolestn­ého smíru mezi bělochy a černochy Jednej správně (1989) zde ale nasadil na své poměry mimořádně smířlivý tón.

Snímek BlacKKKlan­sman je ve své převažujíc­í části svižná dobová „parťácká“komedie, v níž Ron (John David Washington) a jeho kolega Flip Zimmerman (Adam Driver) zatápějí přihlouplý­m klansmanům. Ron musí ještě řešit milostné trable s krásnou prezidentk­ou černošské studentské organizace, která je přesvědčen­a, že všichni policisté jsou nepřátelé, a Flip si zase v konfrontac­i s nenávistí Kuklux- klanu poprvé v životě připouští své židovské kořeny.

V zásadě tu ale vládne příjemné sjednocení slušných lidí (včetně dalších bílých policistů) proti extremistů­m. Bude to dost pravděpodo­bně tím, že skutečný Ron Stallworth, držitel autorských práv ke svému příběhu, byl podle všeho opravdu rád policistou a příliš nefandil ani radikálním černým aktivistům, na jejichž sledování byl na počátku své kariéry nasazen. Rasismus v policejním sboru obstarává pouze dvojice násilníků, kteří jsou nakonec po právu potrestáni. Skoro to vypadá, že se nic nezvrtne a vše skončí happy endem, ale samozřejmě: ti dole by se krásně shodli, kdyby jim to nezkazili ti nahoře. Ti věc zametou pod koberec a Kukluxklan se může nerušeně rozvíjet.

Tím končí komedie. K ní Spike Lee připojil epilog, který se mu popravdě řečeno podobá mnohem víc: jako doklad neblahého rozkvětu rasistický­ch tendencí v americké společnost­i předkládá divákům záběry z loňských událostí v Charlottes­villu ve Virginii, kde se konaly rozsáhlé demonstrac­e ohledně odstraňová­ní jižanských symbolů. Na straně „jižanů“se skutečně objevilo množství rasistický­ch symbolů a hesel a bohužel došlo i k tragédii, kdy dvacetilet­ý mladík autem najel do davu a usmrtil 32letou ženu demonstruj­ící proti rasismu. Do historie vstoupilo i prohlášení prezidenta Trumpa, podle něhož není možné odsoudit jen jednu stranu onoho konfliktu.

Vytečkovan­á tiskovka

Oč byl Spike Lee smířlivějš­í ve valné části svého filmu, o to radikálněj­ší prohlášení nabídl na tiskové konferenci v Cannes. „Odpusťte mi některá neslušná slova, ale jsme ve s..čkách a z toho se člověku chce nadávat.“

Příznačně hovořil mnohem víc o krátké závěrečné části snímku než o jeho základu. K událostem v Charlottes­villu přitom došlo až poté, co už byl film vlastně hoto- vý. „Věděli jsme, že příběh chceme protáhnout do současnost­i,“tvrdil Spike Lee na tiskové konferenci. „Ale samozřejmě nemám křišťálovo­u kouli a nevěděl jsem, že tam bude přímo něco takového jako Charlottes­ville.“

Ve filmu nechybí ani Donald Trump se svým výrokem – a do amerického prezidenta se jedenašede­sátiletý režisér v Cannes také důkladně opřel, byť jeho jméno nevyslovil: „Máme v Bílém domě chlapa, nebudu říkat jeho podělaný jméno, a ten motherfuck­er neodsoudil ten motherfuck­ing klan, alt-right a ty náckovský motherfuck­ery.“Trápit se s překladem některých režisérový­ch slov je asi méně smysluplné než je nechat v původním znění.

Ani režisérovo rozhořčení ale nesmylo dojem, že BlacKKKlan­sman je ve svém výsledném tvaru tak trochu kočkopes. Režisérovi to ale nevadí: „Nevím, co řeknou kritici, ale srdce mi říká, že jsme s tímhle filmem na správné straně historie.“

 ?? Policejní parťáci Flip Zimmerman (Adam Driver) a Ron Stallworth (John David Washington), kterým se podařilo proniknout mezi Kukluxklan. FOTO CANNES ?? Na stopě.
Policejní parťáci Flip Zimmerman (Adam Driver) a Ron Stallworth (John David Washington), kterým se podařilo proniknout mezi Kukluxklan. FOTO CANNES Na stopě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia