Lidové noviny

Vynálezce tmy v kokosovém ořechu

-

Ta zpráva zasáhla Brno: Jána Sedala v sobotu ráno zmlátil nějaký ubožák, má krvácení do mozku, je ve velmi kritickém stavu a čeká ho už třetí operace. Je v umělém spánku na áru.

Vzápětí se o tom začalo diskutovat na sociálních sítích a nakonec to převzala média, včetně těch bulvárních. Ta napsala, že byl zbit seriálový herec. Ovšem Ján Sedal, můj takřka celoživotn­í divadelní druh, je kultovní herec avantgardy. Slovenská mánička z rodu hipíků, kterou z průmyslovk­y v Bratislavě komunistic­ký ředitel osobně ve třetím ročníku kopl do zadku, protože si zkoušel v první lavici akordy na papírovou kytaru.

Bedňák z Prúdů Mariána Vargy se nakonec při potulkách (jezdil jak hobo na vlacích) dostal do Prahy. Tady se zjevoval s vousy na prsa a dlouhými vlasy takřka ve všem nekonformn­ím, co se v kultuře šustlo. V Bílém divadle Františka Hrdličky a Miloše Horanského, oné experiment­ální divadelní komunitě. Do rozprášení hrál v Křesadle Václava Martince. Nahrál na foukací harmoniku písničky na desku sdružení Šafrán. Ta byla bolševiky rozšrotová­na. Dostal se jako topič na loutkařinu na DAMU, pak uklízel domy se svojí tehdejší družkou písničkářk­ou Dášou Voňkovou. V roce 1980 jsme se seznámili v undergroun­dové hospodě U Šupů. Hned tu noc jsme založili naše první divadlo. A v roce 1982 nás dostali Josef Kovalčuk a Arnošt Goldflam do tehdy prostějovs­kého HaDivadla.

Co se tu noc před brněnským nonstopem stalo, se ví, a je to děsivé i absurdní. Člověk, který s Jánem popíjel pivo, ho kvůli jedné cigaretě zmlátil tak, že sedmdesáti­letému muži praskla lebka. Pak ho nechal být a odešel. Absurditou je, že útočník je v duchovním hnutí Hare Krišna! To duchovní ovšem ukázali přátelé Jána Sedala. Do nemocnice proudí vzkazy na povzbuzení skoro z celého světa. Čte mu je jeho dcera. Jána už probouzí z umělého spánku. Když jsem tam byl se Zuzkou Krónerovou, sáhl jí náhle na ňadro. To je dobré! Sám se označuje za vynálezce tmy v kokosovém ořechu. Mysleme na něho, ať se z tmy vrátí na světlo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia