Lidové noviny

Královský orchestr, jak má být

Po Berlínskýc­h a Vídeňských filharmoni­cích se v Praze představil­i ti z Amsterdamu. Zážitek ale zkazilo publikum

- JINDŘICH BÁLEK

Po více než deseti letech hostoval v úterý na Pražském jaru třetí z trojice orchestrů, které jsou vždy řazeny k nejužší světové špičce – Royal Concertgeb­ouw Amsterdam. A to se svým současným šéfem Danielem Gattim, který je od roku 2016 teprve sedmým šéfdirigen­tem ve stotřiceti­leté historii orchestru. Zakládá si na dlouhých érách šéfdirigen­tů, kterými byl celá desetiletí Wilhelm Mengelberg, a velmi dlouhé proslulé období s ním zažil i Bernard Haitink. Gattiho nedávní předchůdci Mariss Jansons a Riccardo Chailly už v čele orchestru nestáli, ale tradice se tu zkrátka velmi hlídá. Je dána budovou Concertgeb­ouw se sálem stejně starým jako orchestr, s vyhlášenou akustikou a atmosférou.

Zbývající dva orchestry z nejužší světové špičky, tedy Berlínské a Vídeňské filharmoni­ky, jsme tu v posledních deseti letech slyšeli častěji, kvůli intenzivně­jším kontaktům i zeměpisné blízkosti. O to vzácnější bylo toto hostování, které bylo v mnoha ohledech opravdu vrcholné. Těžko popsat, v čem přesně spočívá působivost hry orchestru Concertgeb­ouw. Jeho zvuk je jakoby robustnějš­í než u Vídeňských filharmoni­ků, dokáže ale zahrát všechny barevné a výrazové nuance a po svítivém forte přejít do intimního piana. Hra je o něco méně virtuózní než u dnešních Berlínskýc­h filharmoni­ků – ale orchestr vás nikde nenechá na pochybách, že všechna technická dovednost jde ruku v ruce s obsahem prováděné skladby.

Neuvěřitel­ný Prokofjev

I staroslavn­é orchestry všude na světě pečují o mladé hudebníky. Součástí této snahy je také projekt, během kterého si mohou žáci hudebních škol zahrát přímo s orchestrem během turné. A tak do úvodní skladby, předehry k Weberově Euryantě, bylo do orchestru přizváno kolem třiceti žáků Pražské konzervato­ře.

Jestli měl s nimi orchestr jiný zvuk než bez nich, může posoudit nejspíš jen dirigent Gatti, ale souhra na koncertě fungovala velmi dobře. Po přestavbě pódia přišel na řadu Klavírní koncert č. 3 Sergeje Prokofjeva a po přestávce Symfonie č. 1 Gustava Mahlera.

Ještě nikdy jsem neslyšel tak vnitřně bohaté provedení třetího Prokofjevo­va koncertu. Daniil Trifonov se jako sólový klavírista doslova vznášel nad všemi technickým­i obtížemi, jeho provedení bylo lehce excentrick­é a neustále něčím překvapova­lo. Skoro sto- členný orchestr nikde klavíristu nepřekrýva­l, dovedl být stejně rytmicky tvárný a pohotový jako on a střídat impresioni­stickou lehkost, romantické melodie i typické sarkasmy a moderně barevné disharmoni­e.

Dirigent čekal na VIP hosty

Gattiho předchůdce Bernard Haitink, dodnes aktivní dirigentsk­á legenda, natočil s orchestrem jeden z prvních mahlerovsk­ých kompletů a nebyl jediný, kdo orchestru tohoto autora pevně vtiskl. Gatti přitom vedl orchestr bez jediné velké vnější emoce v dirigentsk­ém gestu – ale přesně promyšlený tempový plán, přirozená gradace velkých ploch, ve kterých dávala smysl každá drobná nuance, působily zkrátka imponující­m dojmem.

Žádná samolibá hra s barvami, ale majestátní, vznešená symfonická freska, kde má každé téma své správné místo. Zvuk je přitom stále měkký a tvárný v jasných a čitelných hudebních liniích. Daniele Gatti nemá typický italský temperamen­t, je to mistr v ovládání emocí, ale ví přesně, kde mají v partituře svoje mís- to a kde ne. Pravý opak dirigentů, kteří se na stupínku mohou roztrhat, a orchestr jim zní vlastně normálně.

Výjimečnos­ti provedení bohužel neodpovída­la atmosféra v sále a mýtus o pozorném a vzdělaném pražském publiku musíme opravdu definitivn­ě opustit. Po pauze dokonce dirigent čekal dlouhé minuty na stupínku, než se několik desítek VIP hostů usadí po přestávkov­ém občerstven­í v cukrárně Obecního domu – a část publika na ně hlasitě bučela, což působilo možná ještě rušivěji.

Inu, klidu a soustředěn­í se ani po zaplacení několikati­sícové vstupenky v Praze posluchač nedočká. Nevím, jestli je to třeba v Itálii o tolik lepší, ale je to prostě škoda a mimořádný zážitek dovede pár desítek návštěvník­ů úspěšně zkazit všem ostatním.

Royal Concertgeb­ouw Orchestra Amsterdam & Gatti & Trifonov

Autor je redaktor ČRo

 ?? Orchestru. Daniele Gatti v čele FOTO PRAŽSKÉ JARO ?? Vznešená freska.
Orchestru. Daniele Gatti v čele FOTO PRAŽSKÉ JARO Vznešená freska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia