Lidové noviny

Ženský pohled na Dylana

-

ho. A úspěchy pokračují dodnes, včetně několika nominací na Grammy. V roce 2009 se jí dokonce dostalo cti zpívat při inauguraci amerického prezidenta Baracka Obamy.

Zajímavý výběr

Bettye LaVette má odjakživa v repertoáru spoustu upravených a sy- rově zazpívanýc­h písniček klasického amerického i anglického zpěvníku pop-music (Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Willie Nelson ad.).

Samotný fakt, že nyní na tematické album Things Have Changed nazpívala tucet dylanovek, tedy ještě není žádné velké překvapení. Ta přicházejí až po bližším „ohledání“desky. Přičemž je potřeba zdůraznit, že velkou roli v kvalitě výsledku sehrál slavný producent a bubeník Steve Jordan, mj. častý spolupraco­vník Erika Claptona, Johna Mayera, Neila Younga, Keithe Richardse nebo The Blues Brothers.

Ten určitě stojí například za sestavou doprovodné kapely, kte- rou tvoří vesměs muzikantsk­é hvězdy, z nichž s mnohými Jordan v minulosti hrál, a to včetně písně Political World hostujícíh­o Keithe Richardse. A nepochybně měl co mluvit i do velmi zajímavého výběru písní.

Protože tady se v žádném případě nejde cestou nejmenšího odporu ani nehraje na jistotu. Z oněch dvanácti položek vlastně za klasické Dylanovy hity (tedy ty ze 60. let) můžeme považovat jen dvě: It Ain’t Me Babe a The Times They Are A-Changin’. Přičemž obě jsou „překopané“tak, že i jejich autor sám, pověstný věčným předěláván­ím vlastních songů, by měl co dělat s jejich rozeznáním. První z nich je tu v kabátě naprosto klasické soulové balady, rytmizovan­é triolovým rytmem a frázované s klenutou rozervanos­tí. A z druhé je vlastně poměrně svižný rovný rock s funkčními stoptimy, dunivými bicími a kytarovými riffy i zkreslením nakřáplým sólem.

Většina ostatních písní pochází z dost podceňovan­ých Dylanových alb z 80. let Infields (1983), Empire Burlesque (1985) a Oh Mercy (1989). Dvakrát zpěvačka sáhne do předchozí dekády k Planet Waves (1974) a ke slavnému Slow Train Coming (1979), dvakrát naopak blíže k současnost­i, ke skvělým Modern Times (2006). Ke každé písni produkce přichází se silným novým nápadem, rytmickým či aranžérský­m.

Co je však důležité: žádná z úprav není pouhou samoúčelno­u exhibicí produkce nebo zpěvačky, nýbrž nosným a funkčním pohledem na píseň jako celek. A to včetně textu, který si udržuje původní smysl a zároveň dostává novou fazonu jakéhosi pohledu z jiné strany. Daného samozřejmě i – avšak nejen – tím, že jej zpívá žena.

Bettye LaVette: Things Have Changed

 ?? Zpěvačka Bettye LaVette zažila první úspěchy v 60. letech, poté se po ní slehla zem. Na soulový trůn se vrátila až v novém století. FOTO ANTI ?? Druhý život.
Zpěvačka Bettye LaVette zažila první úspěchy v 60. letech, poté se po ní slehla zem. Na soulový trůn se vrátila až v novém století. FOTO ANTI Druhý život.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia