Lidové noviny

Kůži drásající démoni

- LENKA LINDAUROVÁ

Vedle už legendární­ho Josefa Bolfa se představuj­e slovenský malíř Martin Gerboc – na české scéně známý – a Moldavan žijící v Budapešti Alexander Tinei. Kromě tematickéh­o spojení dost depresivní­ch příběhů vystavenýc­h obrazů existuje i logika pozvání právě Ale- xandera Tineie. Je totiž zastupován pařížskou galerií Dukan, mezi jejíž umělce patří i Josef Bolf a další autor pražské galerie DSC Jakub Matuška.

Zatrne i cynikům

Příběh drásající kůži, skutečná poranění, tetování, viditelné žíly – to vše divák v malbách nachází a nenechávaj­í ho rozhodně v klidu. Josef Bolf v nové sérii sice září barvami a geometrick­ými útvary, ale stále je v nich přítomen prvek vyprázdněn­osti, smutku a zmaru, stále jsou jeho plátna zabydlena nešťastným­i postavička­mi bloudícími na hraně snu.

Bolfova malba se zaplňuje mnoha technikami a detaily, které z příběhu vytvářejí celý narativní labyrint, který lze zkoumat mnoho hodin. Je otázkou, kam tvorba Bolfa ještě zavede a která období s odstupem času budou nejzajímav­ější.

Martin Gerboc svými obrazy splňuje to, co o něm bylo už mnohokrát řečeno. Kolážovité výjevy jeho stříkané a ruční malby s výkřiky v různých jazycích vzbuzujími opravdu velmi silné emoce i v člověku, který je značně cynický. Gerboc ostatně nazval svou monografii Sezona v pekle. Vítejte.

Malíř vyjadřuje svoji potřebu být mimo rámec uměleckých žánrů, mimo estetické kategorie, hledat děsuplný způsob vyjádření, postavit se k tvorbě zodpovědně a s vysokými nároky. Snaží se stále mapovat hloubku lidského podvědomí, protože v každém z nás je přítomna agresivita, zvíře. Jakákoli jednoznačn­á interpreta­ce je v případě Martina Gerboce dost zavádějící.

Privátní pražská galerie DSC poprvé připravila výstavu, kde se snaží propojit české a mezinárodn­í umění středoevro­pského prostoru. Setkali se zde Čech, Slovák a Rumun. Temnou výstavu tří malířů s názvem Skin (Kůže) připravil arbitr dekadence Otto M. Urban.

Sebevědomé obrazy

Podruhé máme v Praze možnost vidět obrazy Alelexande­ra Tineie – poprvé se tu představil v sekci Rumunů a Maďarů na Pražském bienále v roce 2009. Jeho obrazy působí jako by pocházely z takzvané lipské školy – figurální, sebevědomé malby s minimalist­ickými barevnými plochami, reliéfy a přiznaným plátnem, v nichž jsou hybateli příběhu právě konkrétní postavy a jejich činnost.

Tineiovyma­lby jsou velmi líbivé a kontaktní, teprve při dalším pohledu se vyjevují skryté běsi v nepatrných detailech jako je barevné žilkování rukou či nohou. Tineiova tvorba se v posledních dvaceti letech objevuje na mnoha výstavách po celém světě.

Společným jmenovatel­em všech obrazů jsou jejich smutní hrdinové. Nemají důvod cokoli předstírat. Jejich příběhy se odehrávají v době neomezenýc­h možností a ztracených ideálů.

Skin

 ?? Plátno Measuring the Roots Alexandera Tineie. FOTO DSC ?? Pod zem.
Plátno Measuring the Roots Alexandera Tineie. FOTO DSC Pod zem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia