Lidové noviny

Solitér ve dveřích

Příznivci Andreje Kisky těžce nesou jeho rozhodnutí neobhajova­t mandát. Zoufat ale nemusí

-

Nejen ve střední Evropě je Andrej Kiska pozoruhodn­ým úkazem. Miliardářů mířících do nejvyšších pater politiky je ve světě habaděj. Mezi nimi je tatranský podnikatel spíš jen chudým příbuzným. Na svou podporu nezaložil politickou stranu ani se k žádné nepřidal. Zůstal solitérem bez ambice ovládat politiku více, než mu umožňují omezené pravomoci hlavy státu. Zvyky mocných teď porušil Kiska opět. Těžce vydobytou pozici hlavy státu – těsně nejpopulár­nějšího a dalece nejdůvěryh­odnějšího slovenskéh­o politika – se rozhodl bez boje vyklidit a dokončit mandát, aniž by usiloval o jeho prodloužen­í.

Již déle známé osobní důvody prezident potvrdil: loni na podzim se popáté stal otcem a zároveň jeho rodinu zasáhla nečekaná smrt švagra pár let po čtyřicítce. Jako solitér působil Kiska v úřadě i proto, že mu chyběla podpora manželky, která se věnuje výchově dětí na severových­odě Slovenska. Absence oficiálníh­o působení první dámy byla drobným stínem na vnější formě Kiskova prezidento­vání. I přesto, že všichni chápali, že těhotenstv­í vedle dvou malých dětí se s reprezenta­čními povinnostm­i kloubí těžce. Paní Kiskovou zasáhla i smrt milovaného bratra. A manžel, jak zmínil ve svém sdělení, musel uznat, že máloco je důležitějš­í než trávit čas se svými blízkými, dokud je nám přán.

A kdo jiný by to měl chápat lépe než zakladatel a sponzor charitativ­ních organizací, podporujíc­ích rodiny těžce nemocných a umírajícíc­h. I zde je klíč k pochopení Kiskova politickéh­o přínosu. Jakkoliv se marketingo­vé vykořisťov­ání slova „příběh“začíná masám zajídat, Andrej Kiska je muž s příběhem.

Od bohatství k charitě

Na začátku jeho podnikání nestálo velké rodinné jmění, a už vůbec ne tajemní investoři. Po úvodních podnikatel­ských neúspěších začal v historicky vhodné chvíli nabízet půjčky na spotřební elektronik­u, dodávanou přímo od výrobce. Jeho splátkové společnost­i postupně rozšiřoval­y sortiment a pěstovaly obchodní model, který dnes patří ke světovým standardům. Přitom na Kiskovi neulpěla nálepka lichváře, kterou se jej pokoušeli označit jeho političtí soupeři. Nejspíš ji nebylo čím doložit, což je u nebankovní­ho poskytovat­ele finančních služeb také cosi nepříliš obvyklého.

Po deseti letech již zbohatlý Kiska přenechal vedení firem spolumajit­elům a své výdělky začal vkládat do charity na pomoc chudým a rodinám onkologick­y nemocných. Nejprve jen na Slovensku, poté i v Česku. Tento příběh, kombinovan­ý s lidsky srozumitel­ným vyjadřován­ím, dalekým newspeaku novodobých partajních aparátčíků, ho vynesl do křesla hlavy státu.

I v něm hovořil o solidaritě úspěšnější­ch s lidmi v nouzi a zde je další moment, který má potenciál obohatit středoevro­pskou politiku. Módou předešlých let bylo bránit se vesměs zde (snad kromě Maďarska) nepřítomný­m uprchlíkům. Na to vsa- dil i Kiskův protikandi­dát, tehdejší premiér Robert Fico. Přesto Kiska uspěl a i po čtyřech letech je proti Ficovi o něco populárněj­ší, a zejména, což je zase jiná kategorie, mnohem důvěryhodn­ější. Vzkaz je zřejmý: nadbíhání davům vás nemusí učinit oblíbenějš­ími než víra ve své přesvědčen­í. A rozséváním nedůvěry můžete sklidit nedůvěru v sebe sama.

Muž naděje

Jistěže politická třída na Slovensku a v blízkém okolí nezačne toto poznání masově sdílet. Zde jsou ale namístě slova Václava Havla: „Naděje není to přesvědčen­í, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne.“Vírou v dialog, ve vzájemné pochopení, respekt a solidaritu a zároveň jednoznačn­ou evropskou a prozápadní orientací Andrej Kiska, i bez srovnateln­é intelektuá­lní výbavy, kráčel v Havlových šlépějích.

Navázal na ně i v oznámení, že se o úřad podruhé ucházet nebude. Zmínil nedávnou vládní krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka, kdy naléhal na vládní koalici, aby reflektova­la panující nedůvěru a znechucení veřejnosti: demisí a novými volbami, nebo rekonstruk­cí vlády. Když k ní došlo, mluvil do jejího složení. Před osmi týdny jsem zde psal, že Kiska možná překročil rámec ústavy, ale že mu to projde, protože premiér s ním nepůjde do kompetenčn­ího sporu a ústavní soud nebude moci konstatova­t mimoústavn­í postup.

Místo aby se nyní hrdinsky tloukl do prsou, jak dobře to skoulel, nebo alespoň o tématu pomlčel, naopak připomněl tento moment jako stín, který sice vyžadovala politická situace, ale který byl na hraně ústavy. I kvůli této neobvyklé schopnosti sebereflex­e jeho příznivci těžce nesou Kiskovo rozhodnutí „opustit“ty, kterým nabídl naději. Což je ale obava předčasná. Pětapadesá­tiletému prezidento­vi zbývá třináct měsíců mandátu a ani poté, jak naznačil, jen tak neopustí důvěru, kterou dosud požívá. Na přemýšlení, jak s ní naložit, má času dost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia