Lidové noviny

Plivat špínu na Izrael

- Ad LN 16. 5.: Největší Stalinova chyba Milan Krčmář, Třebíč

Pan Petr Zídek se ptá, zda bychom se za podporu židovského státu neměli spíše stydět, neboť s českoslove­nskou pomocí „vznikl militantní stát, který destabiliz­uje celý region. Stát, který ani za sedmdesát let své existence nenašel modus vivendi se svými nejbližším­i sousedy.“Nevím, jak pan Zídek, ale já se za naši podporu Izraele rozhodně nestydím, naopak jsem na ni velmi hrdý. Izrael není tím, co nebo kdo destabiliz­uje celý region. Ten destabiliz­ují diktátorsk­é režimy v blízkém i vzdálenějš­ím okolí, fanatici z Hamásu, Hizballáhu a dalších teroristic­kých organizací, které zneužívají civilistů pro své zvrácené cíle. A není pravda, že nenašel způsob života se sousedy. Vždyť s Egyptem a Jordánskem nalezl společnou řeč, a dokonce s nimi bez problémů spolupracu­je.

Jistě, je smutné, že na hranicích Izraele nyní zemřelo šest desítek Palestinců. Ale otázka by měla znít, kvůli komu. Kvůli Izraeli? Nikoli, kvůli vedení Hamásu, které tam demonstran­ty posílá. Izrael jasně deklaroval, že naruší-li někdo jeho hranice, bude takového člověka pokládat za teroristu. Nelze se tedy divit, že těmto lidem brání ve vstupu na své území.

Na otázku, jak by se Blízký východ vyvíjel bez podpory Izraele, je odpověď asi celkem jasná. Nebyl by žádný židovský stát a možná ani židovský národ. Je totiž otázka, nakolik by se Židé v diaspoře cítili být ještě Židy, kdyby po hrůzách druhé světové války nevznikl stát, k němuž by mohli vzhlížet, a kdyby cítili, že okolnímu světu jsou lhostejní. Je možné, že by se svých historický­ch i náboženský­ch kořenů zřekli a zcela by splynuli se svým okolím. Ztratili by naději, hatikva by pro ně neměla nejmenší smysl. Existuje-li tedy alespoň jeden jediný důvod, proč se Státem Izrael spolupraco­vat a plně jej podporovat, je to právě zachování židovské kultury a národa.

Přirovnání Ukrajinců k Palestinců­m v závěru článku je scestné. Ukrajinci by prostě na ten plot nelezli, Putin by tudíž neměl důvod je postřílet. Domnívám se, že Ukrajinci jsou rozumný národ, který ví, že hnát se i přes varování s holýma rukama proti samopalům je nesmysl. Palestinsk­é vedení ale má důvod neustále si vyrábět nové a nové mučedníky, které posílá na zbytečnou smrt. Ono se to pak velmi snadno dostane do médií a levicoví politici mají důvod na Izrael plivat špínu. Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia