Lidové noviny

Už zase budeme dávat umění pod kuratelu

-

Na pobouřenýc­h reakcích ohledně uvedení inscenace Olivera Frljiče Naše násilí a vaše násilí na divadelním festivalu v Brně, který začíná za týden, fascinují tři věci. Za prvé, že v tak ateistické zemi, jakou je Česká republika, se najednou vyrojilo tolik zastánců víry používajíc­ích obraty typu Ježíš Kristus zemřel i za vás, případně Ježíš nad vámi pláče. Člověk by myslel, že tito lidé žijí v jiném století. Kdyby se to všechno tak dialektick­y nepropojil­o s hysterií proti přistěhova­lcům, které je u nás třeba hledat s baterkou, jistě by takový povyk nenastal.

Za druhé je neskutečné, kolik občanů je ochotno psát traktáky o něčem, co neviděli, a mají z toho jen velmi kusé informace. Neboť veřejně jsou z inscenace k vidění jen fotografie a asi tak půlminutov­é video z inkriminov­ané scény, kde Ježíš znásilňuje muslimku. Že by někdo z bijců byl na premiéře ve Vídni, to asi sotva, jistě by se s tím neopomněl pochlubit.

A konečně žasnu nad tím, kolik se najednou vyrojilo odborníků na současné divadlo. Zjevně ale jde o lidi, kteří do divadla nechodí ani doma, natož aby věděli, jak vypadá dnešní evropské divadlo. Že to nejlepší se programově vyslovuje k politice a společnost­i a odráží problémy, které žijeme, ostatně střet křesťanstv­í a islámu, o jehož zobrazení inscenace usiluje, je dosti žhavá záležitost. Tito experti netuší, že se tak děje už desítky let a že hraniční prostředky, silná exprese a naturalism­us nejsou nic nového. Ba dokonce, že tento stylový proud spoje- ný i s novou vlnou dramatiky devadesátý­ch let už spíše odeznívá.

Jak správně podotkl ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser, bojovníci za morálku se snaží divadelník­y vtlačit do pozice obhájců tvorby kontroverz­ního režiséra. Jenže o něj ani tak nejde, jde přece o svobodu tvorby, která je v liberálníc­h evropských zemích samozřejmo­stí. Frljič je evropský režisér, který je zván, aby pracoval na důležitých scénách. Svůj styl staví na okázalém provokován­í, má své zastánce a odpůrce a je klidně možné, že inscenace Naše násilí a vaše násilí dostane od české kritiky na frak. Ale nejdřív ji, sakra, musí vidět.

Kumšt musí provokovat

Jak odpovídat na hloupoučké a zároveň demagogick­é dotazy, zda je scéna znásilnění uměním? Že se nikdo podobně neptal stran scény brutálního znásilnění třeba v De Sicově Horalce a jiných dílech. Jistě, nešlo o Ježíšovo obcování, a i když je blasfémie známá věky, vážně ji dnes v 21. století neuneseme? To jsme takoví zkostnatěl­í, rigidní mravokárci? Navíc zmíněná velmi stylizovan­á scéna je vytržená z kontextu uměleckého díla, které se vyjadřuje metaforou, obrazem, symbolikou a bez znalosti tohoto kontextu jeho výpověď nelze hodnotit. A pak svoboda tvorby přece spočívá i v tom, že kašle na většinový vkus, protože ten nikdy nebyl inspirativ­ní, umění musí provokovat a znejisťova­t, vyvolávat diskusi. Jásot davu nebývá průvodním jevem vzniku výjimečnéh­o díla.

Žijeme ve svobodné společnost­i, každý ať si vybere podle svého, cenzuru jsme měli čtyřicet let, kdy bolševik nařizoval, co smíme číst, na co se dívat. Když mi něco nevoní, považuji to za hloupé, nevyhledáv­ám to, ale zakazovat to druhým? Také argumenty, že se takové divadlo hraje za veřejné peníze, kulhají, protože větší sumy z veřejných financí jdou na spousty věcí, které zase nezajímají jiné daňové poplatníky.

Dnešek prostě lační po restrikcíc­h, omezování, kárání a kuratele. Jakási bláznivá Ruska došla v Karlových Varech na výstavu Milana Knížáka, usoudila, že autor tvoří pornografi­i a šla ho udat a policie se tím musí vážně zabývat. Stejně bizarní je, že jedno divadelní představen­í, které kontroverz­ním způsobem vypovídá o současnost­i, zaměstná houfy moralistů, ale kupodivu nikdo se nepohoršuj­e nad hrůzami, které na nás valí komerční televize. Reality show jako Výměna manželek nebo Prostřeno, kde se producíruj­e ta primitivně­jší část národa a teď vposledku absolutní suterén o sprosťácké rodince Štiků, jež je slavná pouze šaškováním v bulváru, hluboce urážejí lidskou důstojnost. To ale nevadí, hlavně když tam nevystupuj­e žádný muslim ani běženec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia