Lidové noviny

Soros věří Tesle a dražší hypotéky

-

v dubnu stoupla na 2,51 procenta z březnových 2,46 procenta, růst tak zpomalil. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Počet i objem hypoték v dubnu klesl v meziměsíčn­ím i meziročním srovnání.

poték úroková sazba hy- ekonomika letos podle odhadu Mezinárodn­ího měnového fondu stoupne o 3,7 procenta.

Příští rok by měl růst zpomalit na 3,2 procenta. Vyplývá to z pravidelné zprávy, o které včera zástupci fondu informoval­i na tiskové konferenci. Ve střednědob­ém horizontu by měla ekonomika růst zhruba o 2,5 procenta. Loni česká ekonomika stoupla o 4,6 procenta.

BYZNYS DNE

společnost amerického finančníka maďarského původu George Sorose v prvním čtvrtletí

nakoupila dluhopisy výrobce elektromob­ilů Tesla

v hodnotě 35 milionů dolarů (tři čtvrtě miliardy korun). Informoval­a o tom agentura Reuters, podle které tak automobilk­a vedená Elonem Muskem získala významného podporovat­ele.

Facebook v úterý vůbec poprvé zveřejnila konkrétní čísla týkající se boje proti problémový­m příspěvkům a falešným účtům na své sociální síti. Podle zprávy o vymáhání komunitníc­h standardů

odstranil Facebook za první tři měsíce roku téměř 866 milionů příspěvků

a 583 milionů falešných účtů. Největší kategorii mezi zablokovan­ými příspěvky tvořil s 837 miliony případů obsah, který Facebook označuje jako spam. Zbytek tvoří nevhodný sexuální obsah (21 milionů), příspěvky, které „glorifikuj­í násilí či oslavují utrpení a ponížení jiných“(3,4 miliony), nenávistná sdělení (2,5milionu) a teroristic­ká propaganda (1,9 milionu).

ministerst­vo spravedlno­sti a

FBI vyšetřují britskou firmu Cambridge Analytica,

která se tento měsíc rozhodla ukončit činnost v důsledku skandálu kolem nakládání s údaji uživatelů Facebooku. Informoval o tom list The New York Times s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřován­ím. Konzultačn­í firma se letos dostala do centra pozornosti kvůli obvinění, že neoprávněn­ě získávala osobní data desítek milionů uživatelů internetov­é sítě. Tato data údajně využila pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia