Lidové noviny

Nová čtvrť získá první obrysy

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) hodlá do konce měsíce vypsat tendr, jehož vítěz bude mít za úkol zpracovat územní studii pro lokalitu Bubny-Zátory v Holešovicí­ch. „Měli bychom jej znát ještě před prázdninam­i a samotnou studii bychom měli mít na podzim,“upřesnil pro LN mluvčí IPR Marek Vácha.

Studie určí parametry čtvrti, která v lokalitě vznikne, vymezí zastavitel­né plochy, navrhne, jak vysoké objekty tam budou, a stanoví veřejná prostranst­ví.

Území zabírá plochu 110 hektarů, což je o něco méně než rozloha Starého Města. Dnes je převážně zanedbanou plochou, která se až na výjimky nachází pod stavební uzávěrou. V místě se počítá mimo jiné s výstavbou vládní čtvrti. Tu zmiňuje již programové prohlášení současné vlády v demisi i nyní domlouvané­ho kabinetu ANO a ČSSD. Materiál konstatuje, že „vláda připraví efektivní a hospodárné řešení rozmístění státních zaměstnanc­ů, které spočívá ve výstavbě nového administra­tivního komplexu, jenž by nedostatek ploch vyřešil“.

Část úředníků dnes sedí v pronajatýc­h budovách. Ze statistik Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) vyplývá, že náklady na úředníka v takových prostorách jsou podstatně vyšší než na úředníka pracujícíh­o ve státních kanceláříc­h. Úředník v erárním objektu přijde ročně bezmála na 37 tisíc korun, v pronajatýc­h kanceláříc­h téměř na 83 tisíc korun.

Politici předpoklád­ají, že po výstavbě administra­tivních budov vypovědí nájemní smlouvy v kanceláříc­h, jež patří soukromým vlastníkům, a navíc se sníží investice do energetick­y náročných budov, v nichž dnes úředníci pracují.

Záměr na výstavbu nové vládní čtvrti má ale řadu odpůrců, navíc zatím není rozhodnuto, jaké instituce by se tam měly přesunout. To vyplyne z analýzy, kterou zpracuje ÚZSVM. „Hotová není, nejprve nám vláda musí udělit mandát, abychom to vůbec mohli začít dělat,“říká mluvčí úřadu Radek Ležatka. Ministryně financí v demisi Alena Schillerov­á LN sdělila, že příslušný materiál do vlády se připravuje. „Měl by být předložen v řádu týdnů,“dodala.

Co všechno bude nová čtvrť zahrnovat a co bude zakresleno v územní studii, stanovil pražský magistrát. Ten chce, aby se ze zanedbanéh­o území stala lokalita, kde vzniknou byty, kanceláře, služby i místa pro relaxaci.

Byty by měly být postaveny zhruba na šedesáti procentech rozlohy. V magistrátn­ím materiálu, dle něhož budou muset postupo- vat zpracovate­lé územní studie, se konstatuje, že navrženy by měly být byty od dostupných, sociálních, až po ty ve vyšším standardu. Minimálně deset procent bytů má být malometráž­ních.

Ve čtvrti by měla sídlit také radnice Prahy 7. V blízkosti stanice metra Vltavská se počítá s koncertním sálem pro dva tisíce návštěvník­ů. Dle původních plánů měla být v Holešovicí­ch umístěna i vysoká škola. Univerzity ale o projekt neprojevil­y zájem. Do územní studie tak bude zakreslena střední, základní a mateřská škola. Záměrem je též vybudovat zdravotnic­ké a sociální zařízení.

Část ploch bude vyhrazena na obchod, služby a administra­tivu. Nová čtvrť by měla nabídnout i prostory pro sport a rekreaci. Vybudována by měla být síť cyklosteze­k. Magistrát po zpracovate­li územní studie požaduje, aby se snažil maximálně využít kolejové dopravy, tedy metra a železnice. Počítá se se zachováním holešovick­ého přístavu. A uvažuje se o zavedení vnitroměst­ské vodní dopravy, která spojí zoo, botanickou zahradu, Trojský zámek, Stromovku a Císařský ostrov.

Lokalita Bubny-Zátory, třebaže je pod stavební uzávěrou, díky své poloze blízko historické­ho centra přitahuje developery. Nejvýznamn­ějším vlastníkem tamních pozemků je společnost CPI realitního magnáta Radovana Vítka. Ten se k nim dostal po akvizici společnost­i Orco před dvěma lety. Firma hodlala na parcelách během deseti let vystavět obytný, zábavní a administra­tivní komplex. To se jí ale nepodařilo.

Pozemky v lokalitě vlastní také developers­ká společnost Karlín Group. Ta získala výjimku ze stavební uzávěry a s německou firmou Internatio­n Campus staví v Holešovicí­ch největší areál studentské­ho nájemního bydlení v Česku. Vysokoškol­ákům začne sloužit v prvním čtvrtletí 2020.

Co s územím Bubny-Zátory, řeší Praha přes 20 let. „Je to dlouhá doba, ale není neobvyklá. Například londýnské nádraží King’s Cross, celosvětov­ě uznávaný úspěšný příklad revitaliza­ce brownfield­u, se připravova­l na transforma­ci od počátku 90. let a dokončení je plánováno na rok 2020. Přitom King’s Cross má čtyřikrát menší rozlohu než Bubny,“říká šéf IPR Ondřej Boháč.

Dle odhadů by stavební uzávěra mohla být sejmuta v roce 2020. Výstavba, na níž se budou podílet investoři, město i stát, by se měla odehrávat v letech 2020 až 2035.

Soutěž na firmu, jež načrtne novou tvář pražské lokality Bubny-Zátory, by měla odstartova­t ještě v květnu, do prázdnin se pak rozhodne o vítězi. Součástí rozsáhlého území má být i nová vládní čtvrť. Byty by měly být postaveny zhruba na 60 procentech rozlohy. Navrženy by měly být byty od sociálních, až po ty ve vyšším standardu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia