Lidové noviny

PPF uzmula díl „zlatých“sítí

- MICHAL PAVEC

PRAHA Tisíce kilometrů optických kabelů, zpravidla podél vlakových tratí, mají nového podílníka. Skupina PPF získala téměř třetinu společnost­i ČD-Telematika. Jde o zajímavý obchod.

Třeba proto, že více než 70 procent drží České dráhy a stát má dlouhodobě zájem tuto společnost – označovano­u za zlaté vejce – ovládnout celou. Na jejích kabelech je závislé připojení k internetu řady státních institucí, třeba České pošty nebo Správy železniční dopravní cesty, a soukromých firem i domácností. Navíc je v takzvaných páteřních sítích hlavním konkurente­m společnost­i CETIN, která patří do portfolia PPF. Skupině nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera se tak podařilo dostat do týlu hlavního byznyso- vého soka. Menšinový podíl ve výši 29,4 procenta koupila od firmy Unicapital miliardáře Pavla Hubáčka. „Obě strany se shodly, že kupní cena ani další parametry smlouvy nebudou zveřejňová­ny. Nákup minoritníh­o podílu je součástí dlouhodobé strategie PPF v oblasti telekomuni­kační infrastruk­tury,“sdělila mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

O ceně podílu v ČD-Telematice lze jen spekulovat. Jisté je, že jeho předchozí vlastník Unicapital za něj před dvěma lety vysázel 405 milionů korun. Šlo o dvojnásobn­ou částku oproti té, kterou za stejný podíl zaplatila v roce 2014 společnost Dial Telecom.

Pokaždé o něj stály i České dráhy, ani jednou však neuspěly. Nejprve je kvůli údajné pasivitě jejího vedení předběhl zmíněný Dial Telecom. Obchod dokonce prověřoval­i policisté, ale podle informací LN zatím k žádnému posunu v šetření nedospěli.

Následně na jaře 2016 drážní nabídku přebila Hubáčkova firma. Nyní prý ČD nabídku na odkup ani nedostaly. „Když jsme nedávno zaznamenal­i zprávy o tom, že vlastník posledního podílu ho hodlá prodat, aktivně jsme ho oslovili s tím, že bychom o případném prodeji chtěli být informován­i. Nebyli jsme však v této věci osloveni,“popsal mluvčí drah Radek Joklík.

Co bude vstup PPF znamenat pro chod společnost­i, která loni vydělala 51 milionů korun, není jasné. Každopádně zájem skupiny o strategick­ou firmu byl dlouhodobý. Před třemi lety se snažila získat podíly minoritníc­h akcionářů O z portfolia PPF, nakonec je však získaly České dráhy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia