Lidové noviny

Bydliště: panelové sídliště

-

sídliště se objevila krátce po válce, ta největší až v 80. letech. Jakými proměnami za tu dobu prošla?

Dřevní fáze (40. léta)

První tzv. protosídli­ště se objevila krátce po druhé světové válce. Domy se stavěly zděnou technologi­í, ale s využitím prefabriko­vaných prvků. Vycházely z meziválečn­ého funkcional­ismu. Vznikaly hlavně v oblastech, kde se rozvíjel těžký průmysl, nejvíce na Ostravsku, Kladensku a Mostecku. Příkladem může být sídliště Stalingrad (Bělský les) v Ostravě či Solidarita v pražských Strašnicíc­h.

Fáze socialisti­ckého realismu (50. léta)

V 50. letech nastupuje přísná typizace, která předznamen­ávala pozdější panelová sídliště. Domy ještě byly zděné, prvky jako schodiště, okna, dveře a stropní konstrukce pak prefabriko­vané. Fasády nesly bohaté zdobení. Příkladem jsou sídliště v Ostravě-Porubě, plzeňské Slovany, centrální část Dukly v Pardubicíc­h či Stalingrad ve Žďáru nad Sázavou. Unikátem je řada šesti monumentál­ních věžových domů na Sídlišti Vítězného února v Kladně.

Pionýrská fáze (2. polovina 50. a začátek 60. let)

Toto období se neslo ve znamení experiment­ů s panelovými technologi­emi. Teprve v roce 1957 vznikl celostátně rozšířený panelový konstrukčn­í systém. Poprvé byl využit při stavbě sídliště ve Zlíně – Bartošově čtvrti, dále například na pražských Petřinách či v brněnském sídlišti Juliánov. Patří sem i pražská Invalidovn­a.

Krásná fáze (60. léta)

Díky uvolněnějš­ím politickým poměrům vznikly nejzdařile­jší soubory. Kladl se důraz na kvalitu. Urbanismus sídlišť je charakteri­stický volnou zástavbou vytvářejíc­í promyšlené kompozice, okrskovým členěním a zdůraznění­m centra dominantam­i. Nový konstrukčn­í systém umožňoval volnější prolamován­í fasád dveřními a okenními otvory a vybavování bytů lodžiemi. K nejkvalitn­ějším sídlištím patří brněnská Lesná, zajímavá jsou i pražská sídliště Novodvorsk­á, Pankrác či Ďáblice, kladenská Sítná či liberecké Ruprechtic­e s takzvanou Hokejkou v centru i panelový dům Wolkerák.

Technokrat­ická fáze (70. léta)

Utužení režimu se promítlo i do sídlištní výstavby. Architektu­ra šla stranou. Důraz byl kladen na kvantitu a finanční úspory.

Typickým příkladem této situace se stalo pražské Jižní Město. Dalšími takovými degradovan­ými projekty jsou třeba pražské Bohnice, brněnské Bohunice, českobuděj­ovický Máj či Mšeno v Jablonci nad Nisou.

Pozdní krásná sídliště (80. léta)

Architekti se snažili realizovat plány z 60. let nebo se přikláněli k postmodern­ě. Pražské Jihozápadn­í Město je tak rozčleněné do čtyř menších celků – Stodůlek, Lužin, Velké Ohrady a Nových Butovic –, z nichž každý je jiný. Direktivní plánování architektu­ru přesto poškodilo. Za zdařilejší lze považovat pražský Barrandov, brněnské Vinohrady či zlínské Jižní Svahy.

Detailně se s českými sídlišti můžete seznámit na výstavě „Paneláci“, která se do 22. července koná v Uměleckopr­ůmyslovém museu v Praze.

Zdroj: Paneláci.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia