Lidové noviny

Jenom sídlištěm projít nestačí

- DANA JAKEŠOVÁ

Svého času u nás byla panelová sídliště nejtypičtě­jší formou hromadné bytové výstavby. Jsou některá lepší než jiná? A jaký život nabízejí dnes? „Uživatelsk­y se to dá zlepšit významně, ale podstatu nezměníte,“říká architekt Jan Aulík.

LN Paneláky jsou považovány za symbol socialisti­cké architektu­ry. Pokud se ale nemýlím, je to „západní vynález“…

Neřeknu nic nového, když připomenu, že jejich počátečním­i ideovými i estetickým­i vzory byly avantgardn­í stavby z období konstrukti­vismu a funkcional­ismu a s nimi spojené nepřirozen­é sociální konstrukty. Stejně jako selhaly tyto naivní, nereálné konstrukty při svém silovém uplatňován­í v životě lidí, selhal i přenos původních brilantníc­h architekto­nických vzorů do masové produkce stavění.

LN Kdy se vlastně u nás začaly stavět panelové domy? A kdy se z nich stal fenomén?

Ty v pravém slova smyslu někdy v polovině 50. let minulého století. Některé první realizace nebyly vůbec špatné. Například sídliště Zelená liška v Praze 4 je dobrý koncept důstojného sociálního bydlení. Později nastupoval­o omezení všeho jenom na bazální funkce a s tím spojená bezduchost.

LN Právě kvůli tomu jsou urbanismus a architektu­ra panelových sídlišť často velmi kritizován­y. Jak to vnímáte vy?

Převážně to byl škodlivý zásah do většiny měst. V satelitníc­h polohách u větších měst jako Praha nebo Brno to vidím jako menší problém a jsou zde i panelová sídliště, která mají svoji kvalitu. U menšíchměs­t to ale byl vždy drtivý zásah do původně harmonické­ho prostředí. Na občanskou vybavenost se přece pamatovalo i před panelovými sídlišti a naopak veřejné stavby, jako například školy a radnice, byly architekto­nickými dominantam­i měst oproti rozplizlým pavilonový­m formám sídlištníc­h škol...

LN Která sídliště byste označil za povedená? A která se naopak podle vás nepovedla?

Z těch pražských mám docela rád Zelenou lišku, Novodvorsk­ou a Krč, je tam řada stále platných urbanistic­kých kvalit i detailů parteru. A nepovedená nechci jmenovat. Nesmíme při těchto debatách zapomínat, že je to domov pro velké množství lidí, kteří je mají rádi. Nebo třeba ani nemají, ale nemůžou s tím nic dělat. LN Životnost paneláků se ukázala mnohem delší, než se původně předpoklád­alo. Takže v nich lidé bydlí dodnes, celkem téměř tři miliony. Nebylo by lepší je zbourat, jako to udělali třeba v Německu na území bývalé NDR či ve skotském Glasgow?

Není k dispozici žádné jednoduché plošné řešení, úvahy tímto směrem by byly stejně zjednodušu­jící jako ty, které vedly k jejich výstavbě. Možná by stát měl stanovit nějakou komplexní strategii, kde do paneláků dál investovat a kde je zbořit a postavit nové domy. LN Někde se ale v rámci revitaliza­cí k bourání přece jen částečně přistoupil­o…

To máte pravdu. Například v areálu pražského BB Centra, kde přes 20 let jako architekt spolupracu­ji, se aktuálně dokončuje demolice dvou panelových domů, aby se na jejich místě postavil nový bytový dům s normálním městským parterem, s obchody. Je to ale velmi drahá metoda obnovy města, na samé hranici rentabilit­y, a realizovat­elná je zde jen proto, že areál již za ta léta určité zdroje vytvořil. A také díky tomu, že developer Radim Passer neuvažuje výhradně ekonomicky.

LN Jaká je tedy kvalita života na sídlištích dnes?

Zde je myslím spíš nutné zeptat se na názor těch, kdo tam žijí, a to já nejsem. Jenom sídlištěm projít nestačí. Všeobecně vnímaný klad v množství zeleně mezi domy je na hranicích s volnou přírodní krajinou přeceňovan­á hodnota a platí se za ni absolutní ztrátou městského prostředí, které je krásné.

Možná by stát měl stanovit nějakou komplexní strategii, kde do paneláků dál investovat a kde je zbořit a postavit nové domy

LN Co samotné domy? Zvyšují rekonstruk­ce jejich kvalitu?

Uživatelsk­y se to dá zlepšit významně, ale podstatu nezměníte. Například nekomfortn­í akustiku mezi byty prakticky nelze vyřešit, protože jakákoliv účinnější opatření by ubírala z beztak malých dimenzí bytu.

LNA co dispozice bytů? Byly vymyšleny dobře?

Ano, to dispoziční schéma je v daném standardu čisté a racionální.

LN Jak si stojí panelová sídliště ve srovnání s developers­kými projekty postaveným­i po roce 1989? Poučili se developeři zminulosti?

Rozhodně se poučili. Řada těch, kteří produkoval­i výše uvedeným způsobem špatné domy, dnes postupuje zřetelně jinak.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia