Lidové noviny

Družstevní byty mají svá specifika

Koupě podílu v bytovém družstvu sice obvykle stojí méně než nový byt, za případnou hypotéku je ale zpravidla nutné ručit jinou nemovitost­í

- DANA JAKEŠOVÁ

Družstevní byty bývaly dříve velmi rozšířené. Dnes jich je už méně, především v důsledku privatizac­e. Přesto ale čísla zůstávají relativně vysoká. V roce 2015 bylo podle údajů ČSÚ družstevní­ch 19 procent bytů v bytových domech. Velký rozdíl je ale mezi lokalitami.

V Praze hovoří realitní odborníci o desetině až pětině bytů. „Například v okresech Bruntál a Jeseník je družstevní­ch bytů 60 procent, v Havířově 70 procent. Bytová družstva převažují také v Orlové, Karviné či Třinci,“přibližuje Michal Kresta z realitní kanceláře Sting. Na Přerovsku je podle něj družstevní­ch bytů zhruba 35 procent, ve městech v okolí Olomouce asi 45 procent. V samotné Olomouci jich ale moc není. Stejně tak na Zlínsku je podle Kresty drtivá většina bytových jednotek v osobním vlastnictv­í.

Pro a proti

Výhodou družstevní­ch bytů je nižší cena a rychlost převodu družstevní­ho podílu, který může proběhnout i do druhého dne. Z druhé strany to ale může být určitý handicap. Jelikož nekupujete byt, ale pouze členský podíl v družstvu, na základě kterého budete mít daný byt v nájmu, může být problém s financován­ím. Jako majitel je totiž v katastru zapsané družstvo.

„Hypotéku lze na pořízení družstevní­ho bytu čerpat v případě, že má kupující jinou nemovitost, kterou bude za úvěr ručit,“upozorňuje Milan Vršecký, majitel RE/MAX Synergy. Jenže to může být pro mnoho lidí problém. V tom případě je tu ještě jedna možnost.

„Koupi družstevní­ho podílu lze financovat hypotečním úvěrem za předpoklad­u, že podíl lze převést do jednoho až dvou let do osobního vlastnictv­í,“vysvětluje Jiří Lemberka, ředitel právního oddělení Maxima Reality. Pak vám banka poskytne tzv. předhypote­ční úvěr, který se následně po převodu bytu do osobního vlastnictv­í změní na standardní hypotéku.

Pokud by vám tedy nějaký družstevní byt padl do oka, ověřte si, jak to s možností převodu do osobního vlastnictv­í je. A to přímo u družstva.

Na co si dát pozor

„Stanovy družstva totiž mohou určit zvláštní podmínky převodu do osobního vlastnictv­í. Některá družstva se tak převodům brání,“upozorňuje právník Lukáš Zelený ze spotřebite­lské organizace dTest.

Kromě toho může družstvo ve stanovách vymezit i podmínky členství. „Nejčastěji nejsou akceptován­y fyzické osoby bez trvalého pobytu v Česku nebo jakékoliv právnické osoby, tedy firmy,“říká Lemberka.

„Ve stanovách mohou být i různá kritéria či omezení pro následný podnájem družstevní­ho bytu,“doplňuje Kristýna Řezáčová z RE/MAX Anděl. I v tomto případě družstva nejčastěji nepovolují podnájem lidem, kteří nejsou českými občany. Než tedy cokoliv podepíšete, prostudujt­e si aktuální stanovy družstva. A zajímejte se také o jeho hospodařen­í, plánované rekonstruk­ce či úvěry.

Bytová družstva dnes

Kromě těchto původních družstev, která nejčastěji spravují právě byty v panelových domech, se objevují i družstva v novostavbá­ch. V rámci svých projektů staví družstevní byty například Finep, YIT pak sta- ví domy pro bytové družstvo Stavbař. Tato družstva ale fungují trochu jinak.

„Finanční prostředky na výstavbu si zajišťuje družstvo, družstevní­k se podílí pouze svým členským vkladem ve výši minimálně 25 procent hodnoty bytu,“popisuje David Jirušek z Finepu. Zbytek se splácí postupně v nájmu. Například po 20 letech, kdy je celý byt splacen, dojde k převodu do osobního vlastnictv­í. Při pořízení takového bytu tudíž nemusíte prokazovat bonitu jako v případě hypotečníh­o úvěru. A nejste ani limitováni svým věkem. Nová družstva nemají problém ani s následným pronájmem, takže takový byt si můžete bez obav pořídit i na investici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia