Lidové noviny

David mě neustále překvapuje

- ANTONÍN VAVRDA

Pyšně sleduje všechny zápasy svého syna Davida Pastrňáka. Dnes, než usedne před obrazovku, mu Marcela Ziembová navíc popřeje mnoho štěstí: české hokejisty na šampionátu čeká klíčový čtvrtfinál­ový duel proti USA.

PRAHA Poslední měsíc během play off NHL strávila Marcela Ziembová se synem Davidem v Bostonu. Nyní ho bude na dálku podporovat na světovém šampionátu hokejistů. Pastrňák do něj spolu s parťákem Davidem Krejčím vtrhl jako uragán ve třetím duelu proti Rusku. Pak už Česko jen vítězilo...

„Hráli skvěle. A i když v posledních zápasech kluci lehce polevili, vůbec to nevadí, alespoň si odpočinuli na klíčový duel s Američany,“řekla v rozhovoru pro LN.

LN Jeden novinář vám vymyslel přezdívku „Mama Pasta“, podle té, kterou si před lety vysloužila péčí o syna v zámoří maminka Jaromíra Jágra – „Mama Jagr“. Jak se vám zamlouvá?

Myslím, že každý je jedinečný. Jako byl jeden Jágr, tak je i jeden Pastrňák. U Jágrů se jeho máma pro něj obětovala, byla s ním v Americe dlouhodobě. Já jsem mamka, která se o Davida stará čtrnáct dní v roce. Nemám to označení moc ráda. Nestarám se o Davida tak jako maminka o Jágra. A myslím, že by o to ani nestál. Je rád, když přijedu, ale stejně tak je rád, když odjedu.

LN Varianta, že byste odjela do Bostonu za Davidem na celou sezonu, tak nepřichází v úvahu?

Vůbec. Kdysi, když David v zámoří začínal, jsem o tom uvažovala. Hlavně ale proto, abych si osvojila angličtinu – jsem ročník, který se převážně učil rusky a německy. Teď jsem si poprvé vyzkoušela být v Bostonu měsíc, s tím, že jsem tam byla naštěstí dva týdny se starším synem. Druhou půlku měsíce s Davidem. Má už svůj režim, svoji práci, do které ráno odejde, odpoledne se vrátí, někam vypadne nebo je doma. A já mu nechci narušovat jeho pohodlí. Maximálně si zahrajeme karty nebo podobně, ale ven s ním nechodím. No a když jsou s týmem na několikade­nním tri- pu, říkala jsem si, že opravdu nevím, jak bych se tam sama zabavila. Něco bych musela dělat, naučit se anglicky, třeba se starat o děti, jinak bych se asi zbláznila.

LN Co vy, David a jeho slečny? Loni si na Zlatou hokejku vzal vás, ne partnerku.

Jako každou maminku mě zají- má, co nějaká nová láska. Vždycky mi na to odpoví, ať jsem v klidu, že kdyby něco bylo, řekne mi to sám. Momentálně o žádné nevím. Má kamarádky, se kterými se schází v Bostonu, ale jestli je něco z toho vážného, opravdu nevím. Myslím, že se nechce vázat. Hodně – samozřejmě v dobrém – závidí svým kolegům v práci (spo- luhráčům v Bostonu), kteří mají své manželky ještě z dob, kdy studovali na střední škole. Ty dívky s nimi chodily, když nic neznamenal­i, a jsou s nimi i nyní. Občas si z něj pak dělám srandu, že si to zkomplikov­al, když sám na střední nechodil. (smích) David byl jen rok na gymplu během angažmá ve Švédsku, v druhé sezoně ho přeřadili do áčka a to se už se studiem skloubit nedalo. Já na něj tlačila, chtěla jsem, aby měl alespoň maturitu, ale hodně lidí – včetně jeho agenta Aleše Volka – mi potvrdilo, že to nejde skloubit, tak jsem ustoupila.

LN Třeba časem dostuduje…

Sem tam to nadhodí sám. Nedávno mi říkal, že dodatečně dodělával školu i spoluhráč Torey Krug, možná k tomu také časem dozraje. (úsměv)

LN Mimochodem, nebojíte se, že se na syna přilepí nějaká dívka kvůli jménu a bohatství?

Myslím, že je po mně hodně senzibilní, umí druhé přečíst. Nebojím se, že by ty takzvané zlatokopky nerozeznal. Stát se ale může cokoliv. Láska si nevybírá...

LN Představil vám David někdy svou přítelkyni?

Naposledy před dvěma lety Adélku Zahrajovou, se kterou byl na Zlaté hokejce. No a loni si tam vzal mne. Ptala jsem se ho, zda mám i letos s účastí počítat, abych se případně zařídila, ale zatím nevím. David to vždy nechává na poslední chvíli. Uvidíme...

LN Případný další úspěch na Zlaté hokejce nyní váš syn podporuje výkony na světovém šampionátu. Líbí se vám zatím jeho hra v Dánsku?

I když je mu za chvíli už dvaadvacet let a je to můj syn, neustále mne mile překvapuje. Hodně se mi líbí jeho souhra s Davidem Krejčím a Dmitrijem Jaškinem. Možná trochu polevili proti těm slabším týmům, ale to vůbec nevadí. Ať si odpočinou na čtvrtfinál­e s Američany s McAvoyem, Kanem a dalšími. Tam bude třeba, aby se dařilo.

LN Jak snášíte kritiku, které čelí, když se mu nedaří?

Také jsem hodně kritická, když sleduji zápasy v NHL a něco se mi na jeho výkonu nelíbí. Jsem pro kritiku, ať děláte jakoukoliv práci. David je naštěstí takový, že se s ní umí správně poprat.

 ??  ?? Tak rostl David Pastrňák.
Tak rostl David Pastrňák.
 ?? Na fotografii vpravo dole se svou maminkou a starším bratrem Jakubem. FOTO ARCHIV MARCELY ZIEMBOVÉ ??
Na fotografii vpravo dole se svou maminkou a starším bratrem Jakubem. FOTO ARCHIV MARCELY ZIEMBOVÉ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia