Lidové noviny

Běhání marodů s glejtem

- PAVEL BARTOŠEK

Když zaměstnane­c onemocní, místo aby od lékaře zamířil rovnou do postele, měl by nejprve doručit zaměstnava­teli papírovou neschopenk­u. Denně tak s horečkou a ucpaným nosem tuto cestu absolvuje řada zaměstnanc­ů.

To by odpadlo, kdyby fungovala elektronic­ká verze neschopenk­y. Lékař by uznal pacienta práce neschopným a informace by k zaměstnava­teli putovala elektronic­ky. Pacient by se nemusel o nic starat. To je však dosud jenom vize.

Přitom se o ní mluví už dlouho. Právě elektronic­ká neschopenk­a měla být předskokan­em plánované elektroniz­ace zdravotnic­tví, takzvaného eHealth. Ministerst­vo práce totiž začalo připravova­t elektronic­ký systém neschopenk­y už v roce 2009. Zákon, který ji zaváděl, byl účinný od roku 2013. Počítal s tím, že první rok jako nepřiprave­ný. Vládě hrozili tím, že vyzvou lékaře, aby e-neschopenk­y ignorovali. Lidé by tak nemocensko­u vůbec nedostával­i. Vláda proto nakonec ustoupila a lékaři při vyjednáván­í uspěli. Podařilo se jim domluvit úplné zrušení e-neschopene­k.

Ne však na dlouho. Zpátky do hry je ministerst­vo práce vrátilo v roce 2016. Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) nechala e-neschopenk­y načíst do novely zákona o sociálním zabezpečen­í cestou poslanecké­ho pozměňovac­ího návrhu. Nyní tak platí zákon, podle kterého by měla e-neschopenk­a fungovat od příštího roku.

Jenže současné vedení ministerst­va od ní zase dává ruce pryč. Ministryně v demisi Jaroslava Němcová (ANO) navrhuje vládě, aby e-neschopenk­y odložila o další dva roky. Důvodem je právě způsob, jakým se e-neschopenk­a do zákona dostala. Protože se obešlo řádné připomínko­vé řízení, ne-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia