Lidové noviny

Kvůli hospodařen­í se otřásá rozvědka

Předražené a fiktivní nákupy? Ředitel Jiří Šašek dočasně skončil ve funkci i kvůli odposlouch­ávacímu zařízení Agáta

- MARTIN SHABU

PRAHA Existuje vážné podezření, že v letech 2015 až 2017 se někteří důstojníci civilní rozvědky dopustili defraudace státního majetku. Kvůli škodě velkého rozsahu Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) podal trestní oznámení. Vrchní státní zastupitel­ství v Praze začalo případ prověřovat. Tímto vysvětlení­m uvedl ministr vnitra Lubomír Metnar tiskovou konferenci, na níž potvrdil, že kvůli průběžným výsledkům auditu postavil ředitele rozvědky Jiřího Šaška mimo službu.

„Vidím protiprávn­í jednání ve schválení nákupu majetku za nepřiměřen­ou cenu. V rozhodnutí o realizaci činnosti, která nespadá do působnosti úřadu a je v rozporu s právními předpisy. V uzavře- ní smlouvy o nákupu majetku bez oprávnění, přičemž doposud není zřejmé, jak byly tyto prostředky použity a zda vůbec byl tento majetek nakoupen,“vypočetl zásadní nedostatky Metnar. Podrobnost­i s ohledem na utajené prověřován­í neprozradi­l. Podle informací LN z důvěryhodn­ého zdroje z bezpečnost­ní komunity se problemati­cké finanční transakce týkají výdajů za zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Ministr vnitra však včera nechtěl případnou škodu komentovat.

Stopka pro ředitele

Další důvod, proč se rozhodl postavit šéfa úřadu mimo službu, spočíval podle Metnara v samotném šetření. Odhalení trestné činnosti zpravodajc­ů ÚZSI je totiž v kompetenci speciálníh­o útvaru rozvědky, který spadá přímo pod ředitele. Pro nezávislos­t šetření bylo proto potřeba minimálně do doby, než se celá záležitost osvětlí, Šaška dočasně zprostit výkonu funkce. Pokud se podezření rozptýlí, vrátí se do funkce. ÚZSI nyní vede náměstek Radek Musílek.

Týdeník Respekt už před časem upozornil na skutečnost, že se prověřuje, kam se poděly peníze určené pro krycí firmy. Ty si civilní rozvědka vytváří, aby zejména v zahraničí mohla působit v utajení. V balíku pochybných nákupů ovšem bylo i pořízení zpravodajs­ké techniky. Speciálně mělo jít o nákup odposlouch­ávacích zařízení známých pod názvem Agáta. Na dotaz LN včera ministr vnitra ale neodpovědě­l.

Podezření, že se to týká odpo- slouchávac­ích setů, přinesla i MF DNES. Sety Agáta přitom mají hodnotu v řádu desítek milionů korun. A to v závislosti na tom, jaké všechny funkce obsahují. Co vlastně zařízení, které se vejde do kufru, umí? „Dříve Agáta dokázala zjistit informace o čísle telefonu a telefonníc­h SIM kartách. Například policii sloužila k ustanovení anonymního čísla telefonu v určitém prostoru. Dnes tato zařízení umí provádět odposlechy, zachytávat a měnit SMS zprávy i rušit šifrované datové toky,“upozorňuje Jiří Schmidt ze společnost­i Probin, která se zabývá ochranou před odposlechy.

Je otázka, proč to potřeboval­i právě agenti ÚZSI, jejichž dominantní úsilí směřuje k ochraně zájmů Česka v zahraničí. Ani předseda sněmovní komise pro kontro- lu ÚZSI Pavel Blažek (ODS) nechtěl o předmětu prověřován­í hovořit. „Je to v režimu nejvyššího utajení. Navíc jsme ve fázi prověřován­í. Na příští čtvrtek jsem ale svolal komisi, aby pan ministr vysvětlil, proč ředitele odvolal,“řekl LN Blažek. Opoziční strany zvažují kvůli personální­m změnám v bezpečnost­ních sborech svolání mimořádnéh­o zasedání sněmovny. K ostražitos­ti vyzval i exšéf ÚZSI a senátor František Bublan (ČSSD). Personální šachy ho prý „znervóznil­y“.

Zjistit to lze

Ačkoli tajná služba pracuje v režimu utajení, neznamená to, že na její práci neexistuje účetnictví. „To je také důvod, proč ministr vnitra postavil ředitele Šaška mimo službu, protože jsou tam zjevně doklady, které podepsal,“je přesvědčen Karel Randák, který vedl rozvědku v letech 2004 až 2006. Šaška osobně do služby přijímal. „Je to v zásadě hodný člověk, ale na ředitele nevhodná figura, protože byl ve vleku bývalého náměstka Zdeňka Blahuta aministra vnitraMila­na Chovance,“uvedl pro LN Randák. Exministr Chovanec i ÚZSI ovšem opakovaně v minulosti vyvraceli podezření, že by tajná služba prováděla cokoli nezákonnéh­o.

Randák upozornil, že za poslední půlrok rozvědku opustili už dva náměstci i šéf operativy. Podle něj to s aktuálním šetřením může souviset. Připomněl také, že sám byl před jedenácti lety z pozice ředitele ÚZSI odvolán vládou Mirka Topolánka (ODS), která neměla důvěru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia