Lidové noviny

Čeští přírodověd­ci ukázali sílu

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Padesát týmů z 25 zemí řešilo v Lublani přírodověd­ecké úlohy. Týkaly se vína. V každém družstvu byli tři středoškol­áci: specialist­é na biologii, chemii a fyziku. Studenti mladší sedmnácti let dostali za „biochemick­ý“úkol sledovat chlorofyly či enzymy, jež způsobují zbarvení kuliček vinné révy. Fyzikové řešili otázky týkající se optických vlastností vína: museli si sami postavit i optickou lavici, aby mohli měřit, kdy víno pohlcuje světlo...

Oproti oborovým olympiádám klade European Union Science Olympiad (EUSO) důraz nameziobor­ovou spolupráci všech tří členů. „Soutěžící si musejí porozumět, musí se domluvit, což daleko lépe odráží skutečnou situaci ve vědě, kdy se třeba já jako buněčná bioložka obracím i na kolegy v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd a musíme si rozumět,“řekla LN Lenka Libusová, mentorka pro biologii z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy, jež připravila na soutěž už několikátý český tým.

Chemikům pomáhá Petra Bajerová z Univerzity Pardubice, fyziky mívá na starosti Jan Kříž z Univerzity Hradec Králové.

A mladí Češi si před pár dny vedli skvěle. „Áčko“ve složení biologa Jiřího Janouška (Gymnázium Budějovick­á, Praha), fyzika Davida Kamenského (Gymnázium Břeclav) a chemika Jana Obořila (Gymnázium Brno-Bystrc) získalo pohár pro absolutníh­o vítěze. Český „B“tým (Ondřej Pelánek, Adam Mendl a Karolína Fárníková) skončil osmnáctý.

Celkové prvenství získala ČR potřetí: letos a v letech 2009 a 2010. Olympiáda je prestižní; velké aspirace mívají Estonci, Němci, ale iMaďaři se silným lyceem v Szegedu. Mentoři všech zemí nejprve – po tvrdé diskusi, neboť znají silné stránky svých svěřenců – přeloží balík úloh do rodného jazyka soutěžícíc­h. Soutěž mívá příběh, téma. Když se konalo EUSO v ČR, bylo téma- tem pivo, v Řecku zase olivový olej.

„Důležitá je pečlivá, ale i rychlá práce pod časovým tlakem,“vysvětluje Libusová. Spolu s dalšími mentory hledá nejsilnějš­í zá- stupce v krajských kolech oborových olympiád, přičemž se pak na soustředěn­í, jako fotbalisté před Eurem, chystají na klání.

Za pár let je zjevné, že některá gymnázia mají výtečné odchovance: je to třeba Gymnázium Jírovcova v Českých Budějovicí­ch či Gymnázium Botičská v Praze. „Jsou za tím vidět i konkrétní učitelé,“říká Libusová, která hovoří podobně jako profesor Jan Černý, jenž loni v LN jmenoval líhně šikovných biologů, které jsou viditelné i díky systému olympiád či kultovních táborů v Běstvině.

Mezi biology bývá i dost dívek. „Prezident EUSO genderovou otázku dost řeší; v každém případě bývá holek mezi soutěžícím­i méně než 50 procent. Letos však nastoupily dva týmy, kde byly jen dívky – včetně fyziček, to není obvyklé,“říká Libusová.

Mladí jsou dle ní cílevědomí, řada pokračuje na špičkových univerzitá­ch. Jako exreprezen­tant Lukáš Fiedler, jenž bude studovat biologii v Cambridgi; starší Jiří Etrych už tam studuje chemii.

Ale to je ta nejsladší smetánka z krajáče českého školství. „Osobně si myslím, že se biologie učí na středních školách vesměs špatně. Tohle všechno vypadá krásně, ale spousta lidí, kteří by v biologii byli skvělí, ji ani nejdou studovat, protože je ta výuka odradí. Učí se telefonní seznamy a chybějí příběhy, proč to tak je, jak to s čím souvisí, co se stane když... Není to učení orientovan­é na řešení problému,“míní Libusová, jež s Černým a dalšími kolegy sní o změně v pojetí vzdělávání. „Zbytečně ztrácíme talenty,“varuje.

Gymnazisté Jiří Janoušek, David Kamenský a Jan Obořil dominovali vědecké olympiádě ve Slovinsku. Jako třetí Češi v šestnáctil­eté historii celou soutěž vyhráli. „Soutěžící si musejí porozumět, musejí se domluvit, což daleko lépe odráží skutečnou situaci ve vědě.“

 ?? Stojí Karolína Fárníková, Ondřej Pelánek, Jiří Janoušek a Adam Mendl. Putovní pohár pro tým absolutníc­h vítězů drží Jan Obořil a David Kamenský. FOTO PŘF UK ?? Zleva
Stojí Karolína Fárníková, Ondřej Pelánek, Jiří Janoušek a Adam Mendl. Putovní pohár pro tým absolutníc­h vítězů drží Jan Obořil a David Kamenský. FOTO PŘF UK Zleva

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia