Lidové noviny

Zemanův plán B. Úřednický

-

Karty ve hře

vit. Od voleb uplynulo přes půl roku a kdyby současná jednání o vládě zkrachoval­a, Zemanovi už by začaly docházet argumenty, proč Babiše neustále podporovat. Jejich vztahu neprospěly ani momenty, kdy se Babiš postavil na stranu západních spojenců, zatímco Zeman byl nakloněn moskevským směrem – jako v případě chemického útoku na agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii či vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA namísto do Ruska.

Vhodný adept pro sněmovnu

Nebylo by překvapení­m, kdyby se po případném druhém Babišově selhání, který včera na dotazy LN nereagoval, Zeman obrátil při hledání nového premiéra mimo sněmovnu. Precedent existuje – v roce 2013 Zeman premiérem jmenoval současného guvernéra České národní banky (ČNB) Jiřího Rusnoka. Beneš by byl logickou volbou.

Se Zemanem se navzájem podporují. Když v lednu vyhrál volby, Beneš za prezidente­m přijel do štábu a byl jeho předním gratulante­m. Zeman naopak šéfa ČEZ podpořil v březnu přijetím na Hradě, kde s ním probíral vyhrocenou situaci kolem prodeje bulharské divize ČEZ.

Panuje názor, že „premiér Beneš“by měl šanci ve sněmovně získat pro svůj kabinet podporu. Politické strany by mohly slyšet na argument sestavení „nebabišovs­ké“vlády. Úřednická vláda by zároveň mohla maximálně oddálit předčasné volby, což by většině stran vyhovovalo. V současnost­i na ně s výjimkou ANO a možná Pirátů nikdo nemá potřebné peníze. ČEZ je navíc nejsilnějš­í tuzemskou společnost­í a její šéf patří k nejmocnějš­ím českým manažerům. „Takový kandidát by vyjednal podporu ve sněmovně za 10 minut po telefonu,“komentoval zatím hypotetick­ou budoucí situaci plzeňský podnikatel Roman Jurečko (ODS).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia