Lidové noviny

Beneš by vyjednal podporu za deset minut

Znalec politickéh­o zákulisí Roman Jurečko považuje variantu úřednickéh­o premiéra Daniela Beneše za Zemanův mistrovský lišácký tah

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Jsou politologo­vé teoretici a takzvaní politologo­vé praktici. Mezi ty druhé patří plzeňský boss a podnikatel z ODS Roman Jurečko. Informaci o politické misi šéfa ČEZ považuje za logickou. Otázka je, zda jde o již spuštěnou akci, či provokaci mířenou na premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Není tajemstvím, že předseda hnutí nemá s manažery energetick­ého kolosu idylické vztahy. LN Narazili jsme na spekulaci, že Daniel Beneš by se mohl stát předsedou úřednické vlády. Jak takovou variantu hodnotíte?

Myslím, že máte dobrou informaci. Pro mě je stará zhruba čtrnáct dnů. Nedávno jsem se o tom bavil s jedním člověkem. Položil mi dotaz, koho bych tipoval, že by se mohl stát šéfem úřednické vlády. Odpověděl jsem: ‚Šlechtová,‘ na což mi řekl: ‚Ty jsi blbej.‘ Pana Beneše jsem měl až na druhém místě. Postupnou logickou úvahou a se znalostmi české politiky jsem nakonec dospěl ke správné variantě.

LN Takže podle vás nejde jen o spekulaci?

Kdybych byl prezident a chtěl někoho zaměstnat a naštvat, nevytáhl bych jinou kartu než Beneše. Je to lišácký tah. Takový kandidát na premiéra by vyjednal podporu ve sněmovně za deset minut po telefonu. Jeho výhodou je, že je typem člověka, který za ta léta ještě nikoho pořádně nenaštval – na rozdíl od svého předchůdce Martina Romana. Takže bych řekl, že sázka na Beneše by byla tahem mistra lišáka.

LN Míníte prezidenta Miloše Zemana?

Jasně. Je to lišák. Žije politikou třicet let, má to zažité a odchozené. Takový tah by kromě něho zvládl asi jen Václav Klaus. Musím říct, že mi to je vlastně sympatické, takový plán považuji za roš- ťárnu, má to šťávu od A do Z. Proto je Zeman tam, kde je. Pan Beneš nemá žádný vážný problém, vypadá lidově, žádný floutek z Pařížské ulice, nemá trestní stíhání. Navíc pro Andreje Babiše je trnem v oku. Neumím jen rozpoznat, zda jde o lišákovu ohromnou legrandu, nebo plán, který se již začal dít.

LN Mohl by hrát roli při případném rozhodován­í Beneše fakt, že Babišova vláda stopla rozdě- lení společnost­i ČEZ, o což šéf této firmy velice usiloval?

To víte, že jo. Pan premiér nemůže Beneše dostihnout. Když byl v úzkých, běžel hned nahoru (míněn Pražský hrad a Benešova březnová návštěva prezidenta Zemana v době, kdy Babiš kritizoval prodej bulharské větvě ČEZ – pozn. red.). Andrej Babiš se snaží vládu sestavit a vyjednat jí podporu, dělá, co může, jenže neví, co jsou třeba komunisti zač. Lišák všecko zná, ví, kde jsou nástrahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia