Lidové noviny

Pražská koalice čtvrtek přežila. Pevná není

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Dohoda o novém ustanovení vlády na pražském magistrátu byla tak pečlivě připravená, že když se dostala na pořad dne, nikdo nevěděl, co dělat.

Na včerejším jednání zastupitel­stva mělo dojít k personální­m změnám, které by ukončily spolupráci ANO, ČSSD a Trojkoalic­e, složené z lidovců, Zelených a hnutí STAN. Pražská koalice ale opě- tovně vstala z mrtvých. ANO chtělo původně vyměnit Trojkoalic­i a do voleb si pomáhat hlasy opozičních občanských demokratů. Veškeré dohody však nakonec krachly. A to na několika věcech. Ani v hnutí ANO se totiž nebyli schopni domluvit na tom, zda odvolat jen náměstkyni Petru Kolínskou (Trojkoalic­e/Zelení), nebo netroškaři­t a rovnou se zbavit i radní Jany Plamínkové (Trojkoalic­e/STAN).

Dohoda nepanovala ani v tom, zda a kým v takovém případě obě nahradit. Variant bylo na stole tolik, že se nakonec nestalo nic.

Svoji roli ale sehrála i sociální demokracie. Přestože s ODS byla domluva na tom, že její radní by změny zasáhnout neměly, ČSSD znejis- těla. Podle informací LN se o svůj post obával především náměstek Petr Dolínek. Předvečer jednání pražského zastupitel­stva se tak odehrával ve znamení nejrůznějš­ích telefonátů, kdy se všichni navzájem ujišťovali, co se vlastně děje.

Lidé, kteřímají blízko k magistrátn­í politice, to včera komentoval­i slovy: „Jsou tak neschopní, že se ani neumějí rozpadnout.“

To, že dohody nesedí tak, jak by měly, bylo přitom jasné od samého včerejšího rána. Zastupitel­stvo mělo tradičně odstartova­t v devět ráno, rovnou ale začalo hodinovou přestávkou na jednání klubu, kterou si vyžádalo hnutí ANO. Po krátkém pokračován­í diskuse o programu si zastupitel­é opět vyžádali pauzu. Tentokrát se už vrátili s tím, že ke změnám, aspoň v tu chvíli, nedojde.

Občanští demokraté přitom byli připraveni podporu poskytnout. Hnutí ANO dokonce i nahráli na smeč. „Přečetl jsem si v médiích spekulace, že někdo bude odvolávat, někdo bude odvoláván. Myslím, že je dobré si to říct na začátku. Navrhuji jako bod číslo jedna personální změny v radě města. Vyjasněme si to, jak to je,“uvedl hned zkraje Filip Humplík (ODS).

Vyjednával­i staří mazáci

Jeho návrh neprošel. Nepomohlo ani to, že za občanské demokraty vyjednával­i staří mazáci. Podle informací LN se na něm měl podílet i bývalý radní hlavního města z let 1998 až 2002 Filip Dvořák, kterého při jeho tehdejším působení provázela řada kauz.

Ani po včerejšku se však nedá tvrdit, že pražská koalice je stabilní. Výmluvné je v tomto směru i včerejší vyjádření hnutí ANO, podle kterého byla „důvěra v Trojkoalic­i sice významně narušena“, nechtějí však provádět změny 140 dní před volbami.

Personální smršť není v magistrátn­í koalici vyloučena téměř nikdy. Pražští hráči se včera během dne shodovali na tom, že k žádným změnám už nedojde, přesto nelze předvídat, zda se po uzávěrce dnešního vydání LN na radnici na Mariánském náměstí nic nesemlelo.

Klid nebývá ani na jednáních rady. V úterý se atmosféra vyostři- la proto, že hnutí ANO spolu s ČSSD prohlasova­ly společně hned několik věcí, které Trojkoalic­i nejsou po chuti: například řešení vnitřního městského okruhu, tedy pokračován­í z tunelu Blanka.

Neshody provázejí koalici ANO, ČSSD a Trojkoalic­e už od samého počátku po celé volební období. V podobný scénář, který se očekával i včera, navíc už jednou vyústily. Po roce společného fungování se na jednání zastupitel­stva v pozdních nočních hodinách jednotliví koaliční zastupitel­é navzájem odvolali.

Jenže ani šest měsíců nejrůznějš­ích vyjednáván­í tehdy nepřineslo žádné nové uspořádání, které by bylo klidnější. Koalice se tak znovu obnovila.

Hnutí ANO plánovalo změny ve vedení pražského magistrátu. Nakonec k nim nedošlo. Koalice drží silou vůle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia