Lidové noviny

Čejková u Milka zůstává. S platem 50 tisíc měsíčně

-

PRAHA Někdejší televizní moderátork­a Mirka Čejková zůstává na ministerst­vu zemědělstv­í jako poradkyně Jiřího Milka. Podle serveru Blesk.cz podepsala zaměstnane­cký kontrakt na 50 tisíc korun měsíčně. Čejková začátkem dubna čelila kritice, když MF DNES uvedla, že si díky dřívější smlouvě mohla přijít měsíčně až na 180 tisíc.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) posléze Milkovi přikázal, aby smlouvu okamžitě zrušil. „Je to hrozné, všem minist- rům jsem nařídil, že mají šetřit. Ale vypadá to, že někteří to nepochopil­i,“uvedl tehdy předseda vlády. Milek původní štědrou smlouvu pro Čejkovou dříve obhajoval jako jediné řešení v rámci systému služebního zákona, jak si na ministerst­vo přivést „loajální odborníky“.

Bývalá moderátork­a nyní přešla na interní zaměstnane­cký poměr a dále bude působit jako koordinačn­í pracovnice. dom

KAUZA NOVIČOK vy výroky o výrobě novičoku v Česku, které podle senátorů STAN ohrozily bezpečnost občanů ČR. O návrhu se ještě budou radit s ústavními právníky. Není však jisté, zda návrh získá dostatečno­u podporu. Záměr podporují senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislýc­h, naproti tomu občanští demokraté jsou v této věci zdrženliví. Návrh kritizoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček a označil ho za ohrožení demokracie.

Zeman počátkem května uvedl, že podle Vojenského zpravodajs­tví se v Česku vyráběl novičok, podle Bezpečnost­ní informační služby nikoliv, a že se přiklonil ke zprávě armádní tajné služby. Jeho vyjádření využil Kreml ke zpochybněn­í britského tvrzení, že novičok, kterým byli v březnu v Británii otráveni někdejší dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, pocházel z Ruska. Případný nepřítel nebo teroristic­ká organizace tak podle místopředs­edy Senátu Jiřího Šestáka (STAN) nyní vědí, k čemu se připravují české protichemi­cké síly, k čemu a na jaké látky jsou připraveny a na jaké nikoli. čtk

NOVINKA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia